Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrammızı Kutlu Olsun!

ulusal-egemenlik-ve-cocuk-bayrammizi-kutlu-olsun Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi saygıyla anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı barış, kardeşlik ve dayanışma duygularımızla kutluyoruz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!

 

Millet Meclisi, 23 Nisan 1920’de top sesleri, barut kokuları arasında, Kurtuluş Savaşı yıllarında kuruldu. “Egemenlik –bir kişinin değil- kayıtsız şartsız ulusundur.” dendi. Ulusumuzun geleceğini ve kaderini belirleyen kararlar, bu Meclis’te tartışılarak alındı.

 Meclis, zaman içinde, saltanatı ve egemenliğin kaynağını kutsal bir güce dayandırma anlayışını reddetti, ulusal egemenlik anlayışı toplumumuzu laik cumhuriyete dönüştürdü.

 

Çocuk Esirgeme Kurumu’nun önerisiyle Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan’ı, dünyada ilk kez, çocuklara bir bayram olarak armağan etti.

 

Kurumun Çocuk Komitesi, Uluslararası Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi’nin imzalanmasından çok önce, 1929’da çocuklarla ilgili dilekler yayımladı.

 

“Her çocuğa eşit gıda isteriz.

Çocukların yük taşımasına engel olunmasını isteriz.

Her çocuğa mektep isteriz.

Sokaklarda yatan çocuklara çatı isteriz.

Çocuk sinemaları isteriz.” dileklerini,  Mustafa Kemal Atatürk ve devrimin önderleri hükümet programlarına aldı. Çocukların yaşam ve eğitim hakkı, Cumhuriyet’in en öncelikli sorunlarından oldu.

           

Meclis’in açılışının 98’inci yılında biz, ne yazık ki bir yandan “tek adam” yönetimini,  bir yandan da eğitimde fırsat eşitliğinden yoksun kalan; küçük yaşta evlenmeye, çalışmaya mahkûm edilen, anne olan; yasa dışı yollarla çalıştırılan çocuklarımızı konuşuyoruz.

 

Önümüzdeki görev; ülkemizi yeniden, bütün kurumlarıyla işleyen demokratik, laik, hukuk devleti olarak parlamenter sisteme kavuşturmak ve çocuklarımızın sorunlarına kalıcı çözümler üreterek onlara sağlıklı bir gelecek hazırlamaktır.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi saygıyla anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı barış, kardeşlik ve dayanışma duygularımızla kutluyoruz.  


22.04.2018