“Türkiye’de Kadının Adı Var”

turkiyede-kadinin-adi-var Aile Hukuku Derneği, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesiyle birlikte“Dünya Kadınlar Günü” özelinde “Türkiye’de Kadının Adı Var” etkinliğine imza attı.

“Türkiye’de Kadının Adı Var”

Aile Hukuku Derneği, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesiyle birlikte“Dünya Kadınlar Günü” özelinde “Türkiye’de Kadının Adı Var” etkinliğine imza attı.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, TÜSİAD önceki dönem Başkanı Cansen Başaran Symes,ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay,KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Minyatür Sanatçısı Günseli Kato, Tiyatro Oyuncusu Didem Balçın, ve Gazeteci Ahu Özyurt...gibi iş, sanat, medya ve sivil toplum kuruluşlarının öncü isimleri konuşmacı olarak katıldı.

“Kadının adının her alanda yer alması için uğraş veriyoruz”

Etkinliğe ev sahipliği yapan Aile Hukuku Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. B.Bahadır Erdem, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de kadının adının her alanda yer alması için büyük uğraş verdiklerini, Dünya Kadınlar Günü’nün öneminden yola çıkarak, bu tür bir etkinlik düzenlediklerini vurguladı.

“En önemli şiddet kız çocuklarını okutmamak”

Kadına olan şiddetin sadece fiziksel şiddet olarak ortaya çıkmadığını da ifade eden Erdem, “Bana göre kadına esas ve en önemli şiddetin başında kız çocuklarını okutmamak, en tabii insan hakkı olarak gördüğüm Anayasa'da teminat altına alınan öğrenim görme haklarının ellerinden alınması gelmektedir. Ailelerinin kız çocuklarının eğitim hakkını elinden alması, ilerdeki yıllarda erkek cinsi karşısında onları zayıf ve korumasız bırakacak olan çok ciddi bir kadına karşı toplumsal şiddettir." diye konuştu.

Beş ayrı oturum gerçekleştirildi

Türkiye’de Kadının Adı Var” etkinliğinde beş ayrı oturum düzenlendi. Bu oturumlardan ilki olan ve ÇYDD Başkanı Prof.Dr. Aysel Çelikel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “İş Dünyasında Kadının Adı Var” konu başlıklı oturuma TÜSİAD önceki dönem Başkanı Cansen Başaran Symes, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay katıldı.

Etkinliğin, Prof.Dr. B.Bahadır Erdem’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen“Basında Kadının Adı Var” başlıklı ikinci oturumuna Gazeteci Meral Tamer ve Ahu Özyurt konuşmacı olarak katıldı.

“Türkiye’de Kadının Adı Var” etkinliğinin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Günseli Öztekin Gelgel’in moderatörlüğünde “Sanatta Kadının Adı Var” başlığı ile gerçekleştirilen üçüncü oturumuna ise Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Çiğdem Selışık Onat , Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Şebnem Selışık Aksan, Minyatür Sanatçısı Günseli Kato ve Tiyatro Oyuncusu Didem Balçın söz aldı.

“İş Dünyasında Kadının Adı Var” başlığı ile Gazeteci Elif Ergu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen dördüncü oturumda KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Women 20 Kurucu Komite Başkanı Gülden Türktan ve Oflaz Medya Grup Başkanı Esra Oflaz Güvenkaya konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin, Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Şıpka’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sivil Toplum Örgütlerinde Kadının Adı Var” başlıklı son oturumunda ise Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu(TKDF) Başkanı Canan Güllü, İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Nazan Moroğlu, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Genel Müdürü Yıldız Günay ve Toplum Gönüllüleri Vakfı(TOG) önceki dönem Başkanı Tuğba Jabban katıldı.

Bu oturumlarda söz alan konuşmacılar kendi hayat tecrübelerinden örnekler verdiler.


12.03.2018