Türkan Hoca’mıza Mektup

turkan-hocamiza-mektup Hep “Emek boşa gitmez” derdiniz. Toplumumuza verdiğiniz emek de hiç unutulmadı, unutulmayacak Hocam. Sizi özlüyoruz; sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.

Hepimizin kıymetlisi Türkan Hocamız, fiziksel olarak aramızdan ayrılışınızın üzerinden 11 yıl geçti. Söylemlerinizin, eylemlerinizin ne kadar doğru olduğu, güncelliğini koruduğu; yurdun dört bir yanında kültür merkezlerinde, caddelerde, parklarda yaşayan adınızla bir kez daha anlaşılıyor.

 

Sevgili Hocamız, 76 yılı kapsayan dolu dolu bir yaşamdı sizinkisi. Ölçütleriniz vardı. En büyük özelliğiniz insan içinde, insana dokunmayı bilmenizdi. Gözünüz pekti, yılmaz ve ataktınız. Zekânızı ve aklınızı dengeler, karar mekanizmalarında doğruyu hızlı bir şekilde yakalamaya çalışır, zamanınızı verimli kullanırdınız. Dünyaya bakardınız, gelişirdiniz, geliştirirdiniz. Gençlerin yanında, arkasındaydınız. Bürokrasiyi, kalıpları aşmıştınız. Çevrenize duvar örmezdiniz, kapınız her zaman açıktı. Renkleriniz, heyecanlarınız, hayalleriniz vardı, neşeliydiniz… Sanatkârdınız.

 

Çok yönlülüğünüz, görüşlerinizi güzel kelimelerle süslemeniz, topluma olumlu, toparlayıcı, umut verici, ufuk açıcı söylemlerle yansıtmanızı; sevgi ve inanç yumağıyla bütünlük ve birliktelik mesajları vermenizi sağlardı. Sorunların değil, çözümlerin insanıydınız. Sizi herkesten farklı kılan bir diğer özelliğiniz de risk almanızdı. Herkes risk alamıyor, haklısınız; risk alabilen, her şeye ve herkese rağmen yol açıyor.

 

Değerli Hocamız, yirmi yıl boyunca emek verdiğiniz Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), sizin kaybınızdan sonra kuruculuğunu birlikte gerçekleştirdiğiniz yol arkadaşınız Prof. Dr. Aysel Çelikel Hocamızın Genel Başkanlığında, başarıyla çalışmalarını sürdürdü. Şimdi, Cüzzam ile Savaş’ta ve ÇYDD’de birlikte çalıştığınız Prof. Dr. Ayşe Yüksel, tüm Çağdaş Yaşam Ailesiyle birlikte bu kıymetli emaneti yaşatmak, geliştirmek için canla başla çaba harcıyor.

 

ÇYDD’de 1995 yılında üniversite öğrencilerine burs vermek amacıyla ‘Bir Işık da Siz Yakın’ projesi ile okutup mezun ettiğimiz genç sayısı 37614 oldu. 1997 yılında Siirt Pervari’de, on yedi kız öğrenciye eğitim bursu vererek başlattığımız çalışma, kurum ve kişilerin desteğiyle büyüdü, daha nice kardelenler yetiştirebilir olduk. Kardelenleriniz de büyüdü, bugün bir şubenin başkanı, iş dünyasında yönetici, doktor, hemşire, öğretmen, mühendis olarak karşımıza çıkıyorlar. Geçtiğimiz yıl sonunda gereksinimi olan öğrencilerimize 91183 kez eğitim bursu verdik.

 

Hocam, siz ulusun her bireyinin kendini geleceğe taşıyacak, yeteneklerine ve becerilerine uygun, nitelikli, bilimsel eğitim almasını ilk ve en önemli iş olarak görürdünüz. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmadan toplumsal barışı ve adaleti sağlamanın da mümkün olmayacağını bilirdiniz. Biz de “Okumak istiyorum ama ekonomik koşullarım buna yetmiyor” diyen hiçbir kız çocuğu kalmayana kadar çalışmaya devam edeceğiz. Tüm çocuklarımızı bilimle, teknolojiyle, kültürle, sanatla, sporla geliştirmeyi sürdüreceğiz.

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tüm şubeleriyle, gençleriyle sizin arşınlamış olduğunuz yoldan yürümeye devam ediyor. Bugün Anadolu’nun birçok yerinde başkanlığını yapmış olduğunuz kurumunuz büyük bir heyecan ve çaba ile eğitime ulaşmak isteyen kişiler için emek harcıyor. 113 şubeye ulaştık Hocam, 17.000 üyemiz var, keşke hepsi aktif olabilse… Koyduğunuz hedefe ulaşmak için çalışıyoruz. Umarım bir gün olacak o zaman da “yalnız ve güzel” ülkemizde çok şey değişecek eminim. “Birlikte göreceğiz”

 

İçinde bulunduğumuz Pandemi sürecinde de, sizin Cüzzam ile mücadeleniz tekrar tekrar gözümüzün önünden geçiyor. Henüz tıp fakültesi öğrencisiyken, sadece bulaşıcı bir hastalık değil, aynı zamanda damgalanma nedeni olan Cüzzam ile savaşmaya karar vermeniz, bugün yanımızda olsaydınız Covid-19 ile mücadeleye, etkilenen ailelere el uzatmanıza neden olacaktı, biliyoruz. Biz de, sizden öğrendiklerimizle Covid-19 salgınının çocuklara ve ailelere olan olumsuz etkilerini azaltmak için çaba harcıyoruz.

 

Hep “Emek boşa gitmez” derdiniz. Toplumumuza verdiğiniz emek de hiç unutulmadı, unutulmayacak

 

Hocam. Sizi özlüyoruz; sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.

 

ÇYDD Genel Merkezi ve Tüm Şubeleri

 


17.05.2020