Türk Çağdaşlaşmasının Temeli Laik Cumhuriyettir!

turk-cagdaslasmasinin-temeli-laik-cumhuriyettir Cumhuriyet karşıtı gerici olayda katledilen devrim şehidi Mustafa Fehmi Kubilay'ı anıyoruz.

23 Aralık 1930…

İzmir’in Menemen ilçesinde, cumhuriyet rejimi karşıtı ve tarikat üyesi Laz İbrahim Hoca’nın örgütlemesi ile Derviş Mehmet ve yanındaki altı silahlı şeriat yanlısı isyancı, sabah namazının ardından yeşil bayrak açarak bölge halkını bu bayrak altında toplanmaya ve cumhuriyet rejimine karşı ayaklanmaya çağırdılar.

Cumhuriyet’i yıkarak şeriat düzenini kurmak isteyen bu ayaklanmada, Derviş Mehmet liderliğindeki isyancılar, arkalarında 70 bin kişilik halife ordusu olduğunu söyleyerek halkı isyana teşvik etmeye başladı. Saltanat döneminden Cumhuriyet dönemine geçişle birlikte yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni ve kazanımlarını kabul etmek istemeyenler gerici ayaklanmalar çıkartıyor; devleti tekrar ele geçirmeye çalışıyorlardı. Cumhuriyet değerleri karşısında tekke ve zaviyelerin yeniden açılmasını, eski alfabeyi kullanmayı, dini eğitimi istiyorlardı. Burada hilafeti, şeyhülislamı, saltanatı geri getirme, şeriat isteği vardı.

24 yaşındaki öğretmen, Yedek Subay Mustafa Fehmi Kubilay ise kalabalığı dağıtmak ve Derviş Mehmet ile isyancılara ikazda bulunmak üzere bir manga asker eşliğinde olay yerine gönderildi.

Yanlarında mermileri olmadığı için askerlerine süngü taktıran Yedek Subay Kubilay, askerleri geride bırakarak şeriat yanlısı isyancılarla görüşmeye çalıştı; yaptıklarının kanunsuz olduğunu ve dağılmaları gerektiğini söyleyerek onları ikna etmeyi denedi, ancak başaralı olmadı…

Kendilerine karşı çıkan Yedek Subay Kubilay’ı yaralayan Derviş Mehmet ve isyancılar, bununla kalmayıp tekbir sesleriyle Kubilay’ın başını kestiler ve kesik başı yeşil bayrağın sopasının ucuna takarak Menemen sokaklarında dolaştırdılar. Aynı zamanda yine kendilerine karşı çıkan bekçiler Hasan ve Şevki Bey’de bu olayda şehit oldu.

Tam 92 yıl önce yaşanan Cumhuriyet karşıtı bu gerici olay, Türkiye tarihinde “Menemen Olayı” olarak kayıtlara geçti.

ÇYDD olarak Türk çağdaşlaşmasının temelinin laik Türkiye Cumhuriyeti olduğunu biliyor, cumhuriyet kazanımlarından aldığımız güç ile tüm gerici düşünceler ve eylemlerle mücadele etmeye devam ediyoruz

Her ne pahasına olsun Büyük Atatürk’ün bizlere emanet ettiği laik Cumhuriyet ve değerlerinden vazgeçmeyeceğiz!

Devrim şehidi Mustafa Fehmi Kubilay’ı ölümünün 92. yılında saygıyla anıyoruz.

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği


22.12.2022