Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıl dönümü

lozan-baris-antlasmasinin-97-yil-donumu Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir ziyareti gerçekleştirildi. Ziyarete ÇYDD adına Genel Başkan Yardımcısı Lale PİLATİN ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sedat DURNA katıldı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’NIN 97. YILINDA ANKARA’DA BULUŞTU

ADD Genel Merkezi’nin daveti ile ÇYDD, İstanbul Barosu, Ankara Barosu, Türk Hukuk Kurumu, Ankara Kent Konseyi, Eğitim İş Sendikası, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Eczacı Odası ve Ankara Veteriner Hekimler Odası’ndan ikişer yöneticinin katılımıyla, Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir ziyareti gerçekleştirildi.

Ziyarete ÇYDD adına Genel Başkan Yardımcısı Lale PİLATİN ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Sedat DURNA katıldı.

Anıtkabir girişinde emniyet yetkililerinin Anıtkabir’in bugün ziyarete kapalı olduğunun söylenmesi üzerine ziyaret heyeti ve toplanan yurttaşlar duruma tepki gösterip bekleme eylemi yapmaya başladı. Ziyaret heyeti aldığı ortak kararla Anıtkabir’in Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümünde kapalı olmasının kabul edilmeyeceği ve kapı açılana kadar direnileceğini bildirdi. Kalabalığın artması ile CHP Grup Başkan Vekili Özgür ÖZEL yetkililerle görüşerek Anıtkabir’in ziyarete açılmasını sağladı.

Ziyaret heyeti Atatürk’ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunduktan sonra İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün kabri ziyaret edildi.

Anıtkabir sonrası STK yöneticileri ve barolardan oluşan ziyaret heyeti Pembe Köşk’te Özden TOKER tarafından kabul edildi. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmaların ardından heyet üyeleri, önümüzdeki yıl derneğimizin de paydaşları arasında olduğu Geleneksel Heybeliada Lozan Kutlamaları programında buluşmak üzere dağıldı.

Siyasal iktidarın bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sözleşmesinin yıl dönümünde Anıtkabir’i temizlik veya tadilat yapılacağı bahanesiyle ziyarete kapatılması girişimini kınıyoruz!

Bir gün öncesinde valilikler aracılığı ile şubelerimizin Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümü nedeniyle yapacakları basın açıklamalarının hukuksuz ve akıl almaz gerekçelerle yasaklandığını şaşkınlıkla öğrendik. Lozan Barış Antlaşması ulusumuzun ortak gururu, güvencesi ve değeridir. Hukuk devletinde bu yapılanların ya herkesçe kabul edilebilir gerekçesinin sunulması ya da sorumlulardan derhal hesap sorulması gerekir. Kamu yönetimi keyfiyet kaldırmaz!

Unutulmasın ki yurttaşlık sorumluluğu öncelikle tarih bilincine sahip olmayı gerektirir. Bugün ülkemizde özgürce yapılan her eylemi, söylemi ve de ibadeti Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarının kurtuluş mücadelesine ve Lozan başarısına borçluyuz. Hiç bir güç bizleri yolumuzdan döndüremez ve bu bilinçten uzaklaştıramaz!


24.07.2020