HABERLER
Kadına Şiddete Hayır

kadina-siddete-hayir 4 Aralık’ta evinin önünde öldürülen üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’in doğum günü bugün. Ceren erkekler tarafından öldürülen ilk kadın değil, gerekli önlemler alınmaz ve düzenlemeler yapılmazsa son kadın da olmayacak!

4 Aralık’ta evinin önünde öldürülen üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’in doğum günü bugün. Ceren erkekler tarafından öldürülen ilk kadın değil, gerekli önlemler alınmaz ve düzenlemeler yapılmazsa son kadın da olmayacak!

2019 yılında resmi verilere göre öldürülen kadın sayısı 469. Kadınların katillerinin \% 35’i tespit edilemeyen, \% 30’u eşleri, \% 8’i eskiden evli olduğu erkek, \%5’i komşusu, \% 5’i birlikte olduğu erkek, \% 3’ü oğlu, \% 3’ü eniştesi, \% 3’ü ağabeyi, \% 3’ü eski damadı, \% 3’ü de damadının ailesi olarak kayıtlara geçiyor.

Medyada haber olmuş, Güldünya, Özgecan Aslan, Münevver Karabulut, Şule Çet, Ceren Damar, Emine Bulut’u hatırlıyoruz; ama isimlerini bilmediğimiz yüzlerce kadın, yalnızca o istatistiki verilerden biri artık.
Ülkemizde her geçen yıl daha fazla kadın şiddete uğruyor ve öldürülüyor. Bu cinayetlerin en büyük sebebi eril tahakkümün toplumda etkin olması, kadın-erkek eşitliğinin içselleştirilememesi, kadınların yaşadıkları şiddet karşısında desteklenmemesi, aksine suçlanmasıdır. Dava sürecinde failde “iyi hal”ler görülerek ceza indirimleri yapılması, bu cinayetleri ve şiddet türlerini önlemeye yönelik gerçekçi ve çözümcü yaptırımlarda bulunulmaması potansiyel failleri artırmaktadır. Yasalar uygulanmadığında ve suçlar cezasız kaldığında failler cesaretlenmekte, benzerleri tekrarlanmaktadır.

Toplumun tüm kesimleri “toplumsal cinsiyet eşitliği” konusunda eğitilmeli; aileden, okul öncesinden başlayarak çocuklara kadın hakları, çocuk hakları ve insan hakları eğitimleri verilmelidir. Kadınlara yönelik her türlü şiddet, baskı ve ayrımcılığı durdurmak için kişi, kurum ve siyasi parti gözetmeksizin toplu bir mücadeleye girilmelidir. Kadınlarımızın katillerinin hak ettikleri cezayı alması ve her gün defalarca şahit olduğumuz kadın düşmanı söylemler ve uygulamaların ise artık son bulması gerekmektedir.

ÇYDD olarak kadınlarımıza ve çocuklarımıza yönelik ayrımcılık, istismar ve şiddetin her zaman karşısındayız. Ülke genelinde 111 şubemizde uyguladığımız projelerle, kız öğrencilerimize pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz ve çağdaş eğitim yoluyla çağdaş topluma ulaşma mücadelemizi sürdüreceğiz.!


06.12.2019