İZMİR’İN KURTULUŞU AÇIKLAMASI KAMUOYU DUYRUSU

izmirin-kurtulusu-aciklamasi-kamuoyu-duyrusu İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında İzmir Belediye Başkanı Sn. Tunç Soyer’in, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal kurtuluş günlerini anlattığı eseri Söylev’den yaptığı alıntı nedeniyle hakkında İçişleri Bakanlığı

 tarafından soruşturma açılması ve beraberinde gelişen süreci büyük bir endişe ile takip etmekteyiz. Unutulmamalıdır ki; gerçekleri anlamak ve tarihi doğru bir bakış açısıyla ele almak, en başta kamu yöneticilerinin halka karşı sorumluluğudur.

Hatırlatmak isteriz ki; Türkiye Cumhuriyeti, halkının verdiği ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ordumuz tarafından kazanılmasının sonunda, 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ile egemenliğini dünya devletlerine kabul ettirmiş ve 29 Ekim 1923 tarihinde kurulmuştur. Anadolu’nun itilaf devletlerince işgal edilmesinin önünü açan 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ve yurdumuzun paramparça edildiği 10 Ağustos 1920 tarihli Sevr Barış Antlaşması’nın imzalandığı dönemde padişah olan, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ulusal Kurtuluş Savaşımızın önder kadrosu hakkında idam kararı aldıran ve yurdumuzun düşman işgalinden kurtulduğu 9 Eylül 1922 tarihinden sonra İstanbul’dan bir İngiliz savaş gemisi ile ayrılan Vahdettin’dir. Tarihi değiştirmek mümkün değildir ancak ulusal tarihimizin çarpıtılmasını önlemek de öncelikle kamu yöneticilerinin görevi ve sorumluluğudur. 

Sn. Tunç Soyer’in bu doğrultudaki sözleri, Türkiye Cumhuriyeti yasaları açısından bir suç oluşturmayacağı gibi, tarihsel gerçeklerin bizzat kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleminden tespitidir. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


22.11.2023