İzmir-Eğlen Öğren Yaz Etkinlikleri

izmir-eglen-ogren-yaz-etkinlikleri ÇYDD İzmir Şubesi, Bayraklı, Uzundere, Çiğli, Karşıyaka ve Karabağlar’ın göç alan iki mahallesindeki çocuklarla altı hafta süren Eğlen Öğren Yaz Etkinlikleri’ni gerçekleştirdi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi, İzmir’in  altı bölgesinde; Bayraklı, Karabağlar Aydın, Karabağlar Çalıkuşu, Uzundere, Çiğli ve Karşıyaka Cumhuriyet'te göç alan mahallelerde yaşayan çocuklar ile altı hafta süren ‘Eğlen Öğren Yaz Etkinlikleri’ni gerçekleştirdi. Çocuklar bu etkinlikle hem eğlendiler hem de öğrendiler. Lise, üniversiteden gönüllü ve bursiyer öğrenciler, mezunlar; çağdaş gençler de, ÇYDD İzmir Şubesi’nin enerji ve sinerjisine, gücüne güç kattı. Kardeşlerine rol model olarak yalnız bırakmadı. Tüm bu süreçte ÇYDD İzmir Şubesi’nin çalışmalarına çağdaş yaşam dostları, gönüllüleri, üyeleri, bu işin mimari Çocuk Birimi, Çağdaş Yaşam Eğitimevleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel belediyeler, Uygulama Merkezleri de destek verdi.

Haftada üç gün üç saat olarak yapılan aktiviteler  bu yıl ilk kez Çağdaş Yaşam Cumhuriyet ve Çalıkuşu Eğitimevleri’nde beş gün ve daha uzun sürelere yayılarak pilot çalışmalarla yapıldı. Aktiviteler içinde yüzme, tenis, voleybol, judo gibi spor dalları önemsenirken sanat ve kültüre de aynı oranda yer verildi. Müzik sevdası gitar eşliğinde şarkılar, gitar çalışmaları ile sürdü. Tiyatro,  halk oyunu ve modern dans atölyelerinden yükselen sesler sıcak yaz günlerinin heyecanını artırdı. Yaratıcı okuma, eğlenceli fen ve  eğlenceli İngilizce, satranç, yoga, işaret dili, bilgisayar okur yazarlığıyla devam etti. El becerileri saatlerinde atıklardan vazolar, kalemlikler yapılarak çevreye verilen önem artırıldı. Yaş gruplarına göre yünden bebekler, gene atıklardan maskeler yapıldı. Çocuklar düğme dikmeyi öğrenirken hem el becerileri geliştirildi hem de çok eğlendi. Resim,  müzik,  sınıf  atölyelerinin yanı sıra mendil kapmaca, topaç çevirme, yedi kiremit gibi bahçe oyunlarına doyulmadı.  Evrensel Çocuk Müzesi, Bilim Müzeleri, Farkındalık Merkezi, Fotoğraf Müzesi, Demokrasi ve Kadın Müzesi'ne gidildi. 8500 yıl öncesini yaşamak için zaman tünelinden Yeşilova Höyüğü'ne ulaşıldı. O günün koşulları yaşatıldı.
Tay Park'ta ata binildi.

SADAKO ANISINA
73 yıl önce 6 Ağustos’ta Japonya’nın Hiroşima şehrine atılan atom bombası sonucu lösemi olan ve iyileşemeyip yaşamını yitiren minik kız  Sadako anısına, origami ile turna  kuşları yapılarak gönderildi. HAYTAP, Ege Orman Vakfı ve diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliğinde gerek hayvanlar gerekse çevre, doğa, küresel ısınma, ülkemiz ve dünyamızın korunması hakkında çocukların duyarlılığı geliştirildi.

EĞLENCELİ MUTFAK
Çocuklarla Eğlenceli Mutfak etkinliği de gerçekleştirildi. Önce bu işin olmazsa olmazı hijyen tartışıldı. Matematik, fen ve bilim, sanat her yerde denilerek çocuklar mutfağa sokuldu. Yufka keserken matematikten kesirler, poğaça mayalarken de fen bilgisinden mayalanma nasıl oluyor sorusu soruldu ve yaşayarak öğrenildi. Hazırlamanın ötesinde paylaşma ve birlikte üretmenin zevki yaşandı. Üretilenler birlikte yenildi. Yenilen her öğünün bir teması vardı. “Bütün çocuklar kardeştir, hepsi aynı güler” denildi. El ele verilerek "Hayat bayram olsa, insanlar el ele tutuşsa" diye şarkılar söylendi.

ANNELER DE BOŞ DURMADI
ÇYDD İzmir Şubesi eğitimevlerinde eğlenerek eğitim alan çocukların anneleri de boş durmadı. Çocuklarını beklerken gönüllü uzmanlarla sağlık, çocuk ve ergen psikolojisi, çocuklarla iletişim, çocuk yetiştirmede yapılan hatalar, sorunlar üzerine konuşuldu. Ev ekonomisi, aile planlaması gibi konularda söyleşi yapıldı. Gönüllü avukatlar hem çocukları hem de anneleri, çocuk ihmal ve istismarı, cinsel istismar konusunda bilgilendirdi. Çocuk hakları irdelendi. Altı  hafta sonunda kapanış şenlikleri, piknikleri biraz da hüzünlenerek yapıldı ve vedalaşıldı. Gelecek yıl tekrar buluşmaya, daha fazla güçlenmeye, eğlenmeye ve öğrenmeye söz verildi.

 


07.08.2018