İranlı Kadınların Yanındayız!

iranli-kadinlarin-yanindayiz İnsan hakları, özgürlük ve laiklik istemlerini dile getiren İranlı kadınların yanındayız…

22 yaşındaki İranlı bir kadın olan Mahsa Amini, İran’daki şeriat rejiminin başörtüsü ve kıyafet kurallarının uygulanmasından sorumlu olan "ahlak polisleri" tarafından gözaltına alınarak ağır şekilde darp edildi ve komaya girdikten sonra hayatını kaybetti. Amini’nin katledilmesi ardından İran’da kadınlar tarafından başlatılan eylemlere ise yine silah ve şiddet kullanılarak sert müdahaleler yapılıyor.

Yıllardır şeriat rejimiyle birlikte ülkeler ele geçirilmekte ve bu şekilde başta kadınlar ve çocuklara yoğun baskı uygulanarak insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Cinsiyet kimliklerine dayalı, uluslararası hukuk ve evrensel insan hakları yönünden kabul edilemez bu katliamların karşısında İran yönetiminin tüm yurttaşları için güvenli, adil ve insan haklarına saygılı bir yönetimi sağlaması gerekmektedir.

İran gibi dünyanın en eski ve büyük uygarlıklarına ev sahipliği yapan ve zengin bir kültüre sahip olan bir ülke, bu koşulları hak etmiyor. İran’da ahlak polislerinin silah ve şiddet yoluyla kadınların kıyafet özgürlüklerini yasakladığı, çalışmalarını ve eğitim hayatlarını kısıtladığı ve hatta kadınlar ve kız çocukları için yaşam haklarını elinden alan uygulamalara gidildiğini üzülerek görmekteyiz. Durum, insanlık adına utanç vericidir. İranlı kadınlar, insan hak ve özgürlüklerini korumak istemektedir. Özgürlük kaygısı duyan İran kadınlarının yanındayız!

Çağdaşlaşma, aydınlanma ve yurttaşlık hakları çok uzun sürelerde elde edilen ve iyi korunması gereken kazanımlardır. Devletimizin kurucusu Büyük Atatürk’ün ve devrimlerinin önemi bu ağır ibretlik durumlarda bir kez daha değerini ve vazgeçilmezliğini ortaya koymuştur. Özgürlük, çağdaşlık ve demokrasi mücadelesi çok önemlidir ancak laik toplum ve devlet yapısı tümü için en önemli güvence ve kazanımdır. Ne yazık ki ülkemizde de laiklik çok ciddi şekilde tehdit altındadır; sürekli bu tehdide dikkat çekmemiz İran’daki bu acıları yaşamak istemeyişimizdendir.

Uygarlık bir nehirdir ve doğal yönünün tersine akmasının dayatılması çok büyük yıkımlar ve acılar doğurur.

Kadınların mutlu ve özgür olmadığı toplumlar gelişemez, üretemez ve geleceklerini kaybederler.

Başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya devletleri ve uluslararası kuruluşlar İran kadınlarının sesini ve laiklik istemini duymalıdır!

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.


21.09.2022