Hiroşima Katliamı Beylikdüzü'nde anılacak

hirosima-katliami-beylikduzunde-anilacak Atom bombasının doğaya ve çevreye verdiği tahripleri göz önüne aldığımızda tabiat anaya ve insanlığa karşı bir atom bombası olayı üstesinden gelinemeyecek tahripler oluşturacaktır. Bunun için nükleer silahların kullanımı mutlaka yasaklanmalıdır.

Hiroşima Katliamı Beylikdüzü'nde anılacak

Hiroşima Katliamı’nın 74. yıldönümü; Beylikdüzü Belediyesi ve ÇYDD Beylikdüzü Şubesi’nin ortak organizasyonu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ve ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in de katılımlarıyla, bugün, saat 19:30’da Beylikdüzü Yaşam Vadisi 1. Etap’taki Japon Bahçesi’nde anılacak.

ÇYDD Genel Merkezi’nin Hiroşima ve Nagazaki'nin 74. yıldönümünde yaptığı açıklama:

NÜKLEER SİLAHLARA HAYIR

ABD tarafından 2. Dünya Savaşı’nı bitirme bahanesiyle 6 Ağustos 1945 günü Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945'te Nagazaki’ye atılan atom bombaları iki yüz binin üzerinde insanın ölümüne sebep oldu. Ancak atom bombalarıyla yapılan bu katliamın tek kurbanı saldırıda hayatını kaybeden masum insanlar olmadı, aynı zamanda Japonya’daki gelecek nesilleri yıllarca etkileyecek bir felakete neden oldu.

Atom bombası, neden olduğu radyasyonun yıllar süren etkileri sonucunda Japon halkının pek çok hastalık ve genetik bozukluğa maruz kalmasına yol açtı.

Bomba patladıktan sonra şans eseri hayatta kalan birçok insan zaman içinde yaşamını yitirdi. Kusma, ishal, baş dönmesi ve daha birçok sağlık sorunu bombanın yaymış olduğu radyoaktif ışınların sonucudur. Bunun gibi atom bombasının patlarken yaymış olduğu yüksek ışık enerjisi birçok insanın kör olmasına ve yanmasına neden oldu.

Hiroşima ve Nagazaki her ne kadar toparlanmış ve yoluna devam etmiş olsa da nükleer elementlerin insan ve doğaya verdiği zararlar sayılamayacak boyuttadır. Patlamadan sonra sakat doğumlar, biyoçeşitlilikte tür azalması, kısırlıklar, toprakta birçok ürünün yetişmemesi gibi birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Hem insan hem de doğaya yapılan bu vahşet karşısında insanın nutku tutuluyor.

İşte bu saldırıdan sonra nükleer enerji, sahip olan ülkelerin elinde insanlığın geleceğini tehdit eden bir araca dönüştü. 66 yıl sonra Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan kaza ile birlikte nükleer santrallerin insanlık ve çevre üzerinde yarattığı korkunç sonuçlar bir kez daha nükleer santrallerin güvenliklerinin dünya çapında sorgulanmasına yol açtı.

Bugün bile Hiroşima'da yaşanan bu yıkım ve katliam her yıl 6 Ağustos'ta tüm dünyada ve Hiroşima'da yer alan Hiroşima Barış Anıt Parkı'nda milyonlarca kişi tarafından anılmaktadır.

Atom bombasının doğaya ve çevreye verdiği tahripleri göz önüne aldığımızda tabiat anaya ve insanlığa karşı bir atom bombası olayı üstesinden gelinemeyecek tahripler oluşturacaktır. Bunun için nükleer silahların kullanımı mutlaka yasaklanmalıdır.

NÜKLEERE HAYIR!


06.08.2019