DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KAS 2023

dunya-cocuk-haklari-gunu-kas-2023 Bugün, yüreklerimizi ısıtan ve umut dolu yarınlara olan inancımızı pekiştiren bir gün: 20 Kasım #DünyaÇocukHaklarıGünü. Çocuklar, toplumların geleceği ve en değerli yapı taşıdır. Onların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri, toplumların aydınlık

 yarınlarının güvencesidir. 

ÇYDD, çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede yaşama, fırsat eşitliği altında laik ve bilimsel eğitime ulaşma haklarını güçlendirmek için Cumhuriyet değerleri ve Atatürk ilkeleri doğrultusunda, efsane Genel Başkanımız Türkan Saylan’ın izinde çalışmalarını devam ettirmektedir. 

Büyük Atatürk’ün eşsiz vizyonu ile ulusal bağımsızlığımızın ve ulusal egemenliğin simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün olan 23 Nisan 1920, dünyanın ilk çocuk bayramı olarak kararlaştırılmış ve ilan edilmiştir. Ulusların bağımsızlığını ve egemenliğini kuracak, koruyacak ve kurtaracak en büyük güç, iyi eğitim almış çocuklarıdır.

Toplumların ve dünya barışının en önemli güvencesi çocukların başta yaşam hakkı olmak üzere eğitim, sağlık ve özgürlüklerinin korunabilmesidir. Çocukların bu hakları sadece ulusal sınırlar içinde değil, evrensel olarak korunmayı gerektirir. Dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin her çocuğun sahip olduğu haklar eşit ve adil şekilde korunmalıdır. Yaklaşık bir aydır devam eden İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’de yaşanan sivil ve özellikle de çocuk ölümleri insanlık adına büyük bir yara ve utançtır. İnsan haklarının temelini oluşturan yaşama hakkı, dünyanın neresinde olursa olsun korunmalı ve savunulmalıdır. Bu kapsamda başta Birleşmiş Milletler Örgütü olmak üzere tüm uluslararası kuruluşları ivedi olarak göreve çağırıyoruz. 

ÇYDD Ailesi olarak; bugünün hazinesi, yarınların mirasçısı olan çocuklarımızın hayallerini, umutlarını ve ufuklarını büyütmede dün olduğu gibi gelecekte de tüm olanaklarımızla yanlarında olacağımıza söz veriyoruz. Çocuklarımızın yaşam, eğitim, sağlık, özgürlük gibi temel haklarına sahip çıkarak onlara daha adil, daha barışçıl ve daha yaşanır bir dünya bırakma kararlılığımızı canlı tutuyoruz. Çocuklarımızın geleceğine ışık olmak, sevgiyle büyümelerine, gelişimlerine ve hayal dünyalarını geliştirmelerine katkıda bulunmak, insani ve toplumsal görevlerimizin en başında olmalıdır. 

Saygı, sevgi ve sorumlulukla dolu nice Çocuk Hakları Günlerine, umut dolu yarınlara!


22.11.2023