HABERLER
'Doğa intikamını alır

doga-intikamini-alir ÇYDD'nin 'çılgın' proje Kanal İstanbul panelinde 'pişman oluruz mesajı verildi

'Doğa intikamını alır

ÇYDD'nin 'çılgın' proje Kanal İstanbul panelinde 'pişman oluruz mesajı verildi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Merkez Çevre Birimi önceki gün "Kanal İstanbul Gerçekleri" konulu bir panel düzenledi. ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel "Doğayla fazla uğraşmayalım. Yoksa intikamını ağır şekilde alır. Pişman oluruz" diye konuştu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen panele ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı, gazetemiz yazarı Orhan BursalI ve Prof. Dr. Zerrin Bayraktar konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel konuyu bilmediklerini ama felakete ışık tuttuğunu belirterek "Doğayla uğraşmayalım. Yoksa intikamını ağır şekilde alır. Pişman oluruz" diye konuştu.

!Ya kanal ya İstanbul'

Prof. Dr. Zerrin Bayraktar da kanalın sadece Marmara'yı değil Karadeniz'i de etkileyeceğine dikkat çekerek "Kanalın geçtiği yerlerdeki karasal ve biyosistemde bitecek. Ekolojik yıkıma sebep olacak" ifadelerini kullandı.

Mimar Mücella Yapıcı ise projenin kamuoyundan kaçırıldığını söyleyerek "Bizim TMMOB olarak yorum yapmak, değerlendirmek ve toplumu buna hazırlamamız gerekiyor. 2014'te bizden gizli ÇED raporları hazırlanmış. 'Üniversitelerden görüş aldık' diyorlar ama sadece birkaç üniversiteden, sadece birkaç hocadan görüş alarak rapor hazırlatıyorlar. Beğenmezlerse hasır altı yapıyorlar" diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Bursalı ise özetle "Bizim İstanbul için hayallerimiz olmazsa başkası gelip hayallerini kuracaktır. Düşlerimizi topluma yaymamız lazım. 'İstanbul'a ihanet ettik' dediler, Kanal İstanbul'a devam ediyorlar. Hiçbir tanker oradan durup dururken geçmez. İktidarın özelliği, hiçbir şey sormuyorlar. Oysa halkı dikkate alacağız demişlerdi. Su kaynakları, insanların ciğerleri kimsenin umrunda değil. Bakışları şu; rant makinelerini nasıl büyütebiliriz? AVM'ler ile yeni bir hayat vermeye çalışıyorlar. İstanbul'da yüzde 50 inşaat alanları arttı. Sanayi yüzde 35'ten yüzde 15'e geriledi. İnsanlar işsizlikten mafya heyeti oldu. Dünya cinayet sıralamasında 10. sıradayız" dedi.

İSTANBUL / Cumhuriyet
Fotoğraf: Nasuh Bektaş


10.02.2018