ÇYDD KYÖD’de Türkan Saylan’ı andı

cydd-kyodde-turkan-saylani-andi ÇYDD Kandıra Şubesi ev sahipliğinde, Genel Başkan Ayşe Yüksel’in de katılım gösterdiği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle KYÖD’de buluşma gerçekleştirildi

ÇYDD KYÖD’de Türkan Saylan’ı andı

ÇYDD Kandıra Şubesi ev sahipliğinde, Genel Başkan Ayşe Yüksel’in de katılım gösterdiği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle KYÖD’de buluşma gerçekleştirildi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kandıra Şubesi, KYÖD Sosyal tesislerinde düzenlenen programda üyelerle bir araya geldi.  Programa ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel, ÇYDD Kocaeli Şube Başkanı Meral Dönmez,  KYÖD Başkanı Didem Turan, Kandıra Şube Başkanı Sevim Deren, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıdızlı ve çok sayıda üye katıldı. Kahvaltılı gerçekleştirilen programda canlı müzik etkinliği de gerçekleştirildi.

 

KUTLAMAYA PEK DİLİM VARMIYOR”


Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel, “Ben de bir kadın olarak, bu salonda var olan bütün kadınlarımızın şahsında Türkiye’de, Dünya’da yaşayan kadınları yürekten selamlıyorum. Kutlamaya pek dilim varmıyor.  Çünkü hala ülkemizde kadınların yüzde 25’i okuma yazma bilmiyor. İnşallah bir gün kadınların erkekler ile eşit olduğunda bir kutlama yaparız.   Bu kahvaltıyı düzenleyenÇYDD Kandıra Şube Başkanı Sevim Deren ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

İNANILMAZ BİR KADINDI”


Türkan Saylan’ı anlatan Yüksel, “Ben bir kadın olarak Türkan Saylan’ı ilk tanıdığım zaman cüzzam hakkında bir panel veriyordu.  İnanılmaz bir kadındı. Çok mütevaziydi. Tüm insanlara o kadar olumlu, o kadar yürekten yaklaşıyordu ki inanamazsınız. Yardım ettiği çocuklar, artık siz benim annemsiniz dediklerine şahit oldum. Dokunduğu insanların her sorununu çözmek için gayret gösterirdi. İşte böyle bir kadındı Türkan Saylan” ifadelerinde bulundu.

“41 BİN ÖĞRENCİ BAŞVURDU”


Yüksel sözlerinin devamında, “ÇYDD ilk zamanlarda daha çok aydınlanma konferansları yapıyordu. 500 üniversite öğrencisine burs vererek eğitim bursuyla yolumuza devam etmeliyiz demişti. Bu proje “Bir Işık da Siz Yakın” ismiyle devam ediyor. Bu burs çok küçük bir miktar ama onların hayatını mutlaka kolaylaştırıyor ki bu yıl Eylül ayında 41 bin yeni öğrenci bize internet üzerinden başvurdu. Etrafımızdaki insanlar için “Ben ne yapabilirim” sorusunu sormamız gerekiyor. 17 kız çocuğumuzla başlayan burs, yayıla yayıla duyarlılıkla 89 bin 650 kişiye dönüştü” dedi.

“KADINLAR DA KABA OLABİLİR”


Yüksel’in ardından konuşan ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi Kamile Yılmaz Arısoy, “Ben Türkan Saylan ile tanışmadım ancak çok isterdim. Toplumun yarısını oluşturan kadınlar ekonomik ve toplumsal hayatta ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer almıyor. Toplumsal cinsiyet kalıplarını bunun sebebi. Biyolojik cinsiyet doğuştan gelir. Erkekler güçlüdür, kadınlar kırılgandır. Erkekler kabadır, kadınlar kibardır. Tam tersi. Kadınlar da kaba olabilir. Bu eşitsizliğin temelinde gerçek olmayan inanç ve beklentiler yatıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği kadınların ve erkeklerin kaynaklar ve fırsatlardan eşit bir şekilde yararlanmalı ve eşit şekilde bölüşmeleridir. 8 Mart’ta kadınlara çiçek dağıtılmaması gereken bir gündür. Kadınlar çiçek değildir, insandır ve insanlar eşittir” dedi.

“KİM KİMİN KORUMASI OLACAK?”


Arısoy’un ardından konuşan Av. Zeynep Sarıoğlu, “Türkan Saylan’ın yanında korumalığa başladım sonra hukuk fakültesini kazanarak avukat oldum. İnsanlar bedenen ölüyor ancak onun fikirleri sonsuza kadar devam ediyor. Ben erkek çocuğu gibi yetiştim. Hoca’ya ‘Ben sizin korumanızım’ dedim. Bir kağıda bir de bana baktı. Hadi bakalım dedi kim kimin koruması olacak. Asıl güç, kendini, bulunduğu fark etmek ve kabullenmek olduğunu fark ettim. Hayatımı gerçekten güçlendirenin kadınlar olduğumu fark ettim. Annem hiç okumadı ama bizleri okuttu” ifadelerinde bulundu.


09.03.2020