Cumhuriyet Ödülü İlber Ortaylı’ya Verildi.

cumhuriyet-odulu-ilber-ortayliya-verildi 12. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü, Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde düzenlenen tören ile Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya verildi.

Çağdaş Yaşam 12. Cumhuriyet Ödülü İlber Ortaylı’ya Verildi.

12. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü, Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde düzenlenen tören ile Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya verildi.

Tiyatro Sanatçısı Gülsen Tuncer tarafından sunumu yapılan ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Ödül Törenin açılış konuşması, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Aysel Çelikel tarafından yapıldı. Aysel Çelikel, konuşmasında ödülün Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya veriliş nedenlerini açıkladı. İlber Ortaylı’nın yaptığı akademik çalışmalarla ülkemizin çağdaş, laik yapısına verdiği katkılardan dolayı ödüle layık görüldüğünü söyledi.

Açılış konuşmasından sonra İlber Ortaylı’nın yaşamından kesitlerin yer aldığı bir belgesel gösterildi. Belgesel gösteriminden sonra Çağdaş Yaşam 12. Cumhuriyet Ödülü, Aysel Çelikel tarafından İlber Ortaylı’ya taktim edildi.

İlber Ortaylı, ödül taktimi sonrası yaptığı konuşmada, Türkiye’nin köklü bir geçmişi olduğunu söyledi. Bir değerlendirme yapılırken her ülkenin kendi şartları içinde değerlendirme yapmak gerektiğini söyledi. Cumhuriyetin ilk yıllarında ki eğitimin çok eşitlikçi olduğunu söyledi. Bu yönüyle dünyada çok önde olduğunu, Bolşevik Rusya’nın bil bu eşitliği sahip olmadığını söyledi. Ancak şimdi eğitim için aynı şeyi söylemenin zor olduğunu söyledi.

Ödül gecesinde İlber Ortaylı’yı yalnız bırakmayan öğretmeni Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın hayatını örnek veren İlber Ortaylı, cumhuriyetin hiçbir imkânı olmayan bu insanı okuttuğunu, bugün o insanın yetiştirdiği bir insan olmaktan onur duyduğunu söyledi. Öğretmenlerin ve eğitimin cumhuriyetin ilk yıllarında çok kıymetli olduğunu ancak şimdi aynı şeyi söylemek zor olduğunu söyledi.

İlber Ortaylı şartlar ne kadar zor olursa olsun, ülkemizi ayakta tutmak için hepimize düşen görevler olduğunu söyledi. Türkiye konumu itibarıyla dünyada çok özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Hepimizi alacak bir ülke olmayacağına göre kendi ülkemizi yaşanır kılmak zorundayız dedi.

İlber Ortaylı’dan sonra öğretmeni ve bir cumhuriyet çınarı olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat kısa bir konuşma yaptı. Nermin Abadan, İlber Ortaylı’nın çok yönlü bir öğrenci olduğunu söyledi. Nermin Abadan, gençlere seslenerek kitap okumalarını ve çevrelerine de okumaları için teşvik etmeleri gerektiğini söyledi. Sanal alemde dolaşırken gerçek hayatı kaçırmamaları gerektiğini söyledi. Nermin Abadan’a konuşması sonrası büyük bir sevgi gösteri vardı.

Ödül gecesi, Melis Sökmen’in bir birinden güzel şarkıları ile son buldu. Aysel Çelikel tarafından katılımcılara ve emeği geçenlere sertifika ve çiçek taktim etti.

Haber-Fotoğraf: Nasuh Bektaş


08.04.2018