Bir Toplum Önderi: Prof. Dr. Türkân Saylan

bir-toplum-onderi-prof-dr-turkan-saylan Ölümsüzlüğünün 13. yılında Unutulmaz Genel Başkanımız Prof. Dr. Türkân Saylan'ı sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

Toplumsal dinamikler, gelişmeler ve değişimler belli dönemlerde, önemli tarihi kişilikleri öne çıkarır. 20. yüzyılın son çeyreğinde ülkemizde yaşanan gelişmeler, Atatürk ilke ve devrimlerinden geriye gidiş ve yaşanan toplumsal bunalımda önemli bir aydın, hekim ve yurtsever olarak Prof. Dr. Türkân Saylan ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarih sahnesindeki yerini aldı.

Prof. Dr. Türkân Saylan, 19 yıl boyunca Genel Başkanlık görevini üstlendiği Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile toplumda bir aydınlanma ve çağdaşlaşma ideali yarattı. Bu ideal, yetiştirdiği gençleri ve mezunları ile bugün bir ekole dönüştü. Bugün, ÇYDD’de yer alan önemli sayıda yönetici, derneğin yetiştirdiği mezunlardan... Türkân Hoca’nın hayali, büyük emek verdiği ÇYDD ile geleceğe taşınmaya devam ediyor.

Türkân Saylan’ın ideallerinin ve felsefesinin en belirgin özellikleri nelerdir?

Türkân Saylan, sorumlu bir yurtseverdir. Bu yönünü, yazdığı kitabına da adını verdiği gibi “Cumhuriyet’in bireyi olmak” kavramıyla açıklar. Yurtseverlik, arı sözler ve duygularla olacak iş değildir; eylem gerektirir. Ulusumuzu ve ülkemizi ileri götürmek, geleceğe taşımak için hepimiz borcumuzu, toplumsal sorumluluk ile çalışarak ödemek durumundayız. Bunun için herkes kendi alanında ve kendi olanaklarıyla çok büyük işlere katkıda bulunabilir çünkü yaşamak demek çalışmak demektir.

Türkân Saylan,  toplumsal eşitliğe inanmıştır. Ulusun, her bireyinin kendini geleceğe taşıyacak yetenek ve becerilerine uygun, nitelikli ve bilimsel eğitim almasını ilk ve en önemli iş olarak görmüştür. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmadan toplumsal barışı ve adaleti sağlamak da mümkün değildir.

Türkân Saylan, çözümün tarafındadır. Karşılaşılan çeşit çeşit sorunlar ve engeller karşısında sorunları dile getirip eylemsiz kalmak ve geri durmak değil, sonuca varmak için bir yerden başlamak ve usanmadan çalışmak gerekir. Böylece, olumlu sonuçlar kendiliğinden gelecektir. Türkân Saylan’ı anlamış olmak “sorunun değil, çözümün parçası olmayı” gerektirir. Sonuç odaklı çalışılırsa emek asla boşa gitmez.

Türkân Saylan, barışçıl bir örgütçüdür. İletişiminde hep sakin kalır. Karşısındaki kişiye önemli olduğunu hissettirir, yargılayıp noktayı koymaz ve ortak çözüm üretmeye çalışır. O’ndan farklı düşünenleri asla ötekileştirmez; kazanmaya çalışır ve kucaklar. O, korkuyu değil, üretimi ve umudu örgütler.

Türkân Saylan, demokrasiye ve hukuka sonuna kadar inanmıştır. Ülkesinin ve dünyanın gerçeklerini çok iyi bilir. Çözümü ne olursa olsun kamu düzeni ve hukuk içinde aramıştır. Kamu düzeninin olmadığı yerde karışıklık vardır ve bu durum, daha büyük eşitsizlikler ve hak ihlalleri yaratır. Kamu yönetimi sonuna kadar hukuka uygun, şeffaf ve demokratik olmalıdır.

Türkân Saylan daha hayattayken unutulmaz bir toplum önderi olmayı başaran az sayıda kişiden biridir. Aramızdan ayrılışı ile Anadolu topraklarında sonsuza kadar söylenecek bir halk türküsü gibi ölümsüzleşmiştir.

Türkân Saylan ideallerinin okulu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’dir. Bizler, bu okulun öğrencileri olmaya devam edeceğiz.

Her zaman ve her koşulda gösterdiğin mücadeleci, Atatürkçü ve cesaretli duruşunu örnek alarak eşit, laik ve çağdaş eğitim için çalışacağız.

Çağdaş bir gelecek için O’nun izinden ilerleyenlerin yüreğinde, aklında Türkân Saylan hep yaşayacak!


18.05.2022