HABERLER
Ata’mızı andık

atamizi-andik Ata’mızı Büyükçekmece Şubemizin düzenlediği programla andık. Aramızdan fiziken ayrılışının 81. yılında özlem, saygı ve şükranla Ata’mızı andık. Bu yıl da yurt içinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ile birlikte, ATA' mız özlemle anıldı.

Ata’mızı Büyükçekmece Şubemizin düzenlediği programla andık.

Aramızdan fiziken ayrılışının 81. yılında özlem, saygı ve şükranla Ata’mızı andık.

Bu yıl da yurt içinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ile birlikte, ATA' mız özlemle anıldı.

ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İstanbul şubeleri, Büyükçekmece Şubemizin düzenlediği ATATÜRK’ün İZİNDE, ATATÜRK SOFRASI adlı programda; Ata’mız ile bizzat karşılaşmış araştırmacı, yazar ORHAN KARAVELİ bildiği, gördüğü ve tanıdığı Mustafa Kemal'i anlattı. Ardından yıllar sonra sadece böylesi anlamlı bir günde sahne aldığını ifade eden Türk Halk Müziği sanatçımız Necla Akben Ata’mızın sevdiği türküleri seslendirdi.

ATATÜRK CUMHURIYETI BANA EMANET ETTİ

ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel yaptığı konuşmada; “Atamızı özlemle ve şükranla anıyoruz. Bugün burada bulunan tüm şubelerimize teşekkür etmek istiyorum. Bu programın düzenlenmesini Büyükçekmece Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Celal Aydoğdu üstlendi. Kendisi ve ekibine teşekkür ediyorum. Bizler içinde çok anlamlı birgün...Çünkü onu tanımış, yaşayan bir insan Orhan Karaveli’yi dinleyebileceğiz.” dedi.

Ardından sözü alan Orhan Karaveli: “Burada bulunmaktan mutluyum. Bir anlamda günün önemi kadar sizler demokrasiye, cumhuriyete sahip çıktınız.
Küçük bir çocuktum. Mustafa Kemal, Ankara’daki evimize yakın otururdu. Arabası ile gelip, geçerken onu bizzat görürdük. Selam, verirdi o zarif, ince uzun elleri ile. Hep halkın içindeydi. Hiç bir zaman koruma ile dolaşmazdı. Birgün yolunu kestim. Çünkü kendisine sevgim büyük ve görmem gerekiyordu. Uzaklık bana yetmiyordu. Kestim de. Usulca araba durdu, kısa pantolonumdan ona doğru kafamı kaldırdım.
Muhteşem bir insandı. Yani liderlik olarak değil sadece insan olarak da muazzamdı.
Karşısına birden bire çıkıveren çocuğa, azarlamak yerine “Madem beni görmek istedin, ne düşünüyorsun?' diye sordu.

Daha sonra da karşılaştım.

Cumhuriyet kolay kazanılmadı. Hem Cumhuriyete hem Ata’ya sahip olmanın sorumluğunu daha fazla hissetmeli ve ona göre yaşam biçimimizi şekillendirmeliyiz.” dedi.

ATATÜRK SOFRASI

Karaveli, gençlerin “Atatürk Sofrası nedir?” sorusunu yanıtlayarak konuşmasına devam etti. “Bugün burada ATATÜRK 'ün sofrasını yapıyoruz. Bu son derece önemli. Atatürk çok fazla yemek yiyen biri de değildi. Yemek hazırlanırken, mutfak tezgâhına yaklaşır, şimdinin tabiri ile tadımlık birşeyler yerdi, atıştırırdı. En çok sevdiği yemeklerden biriydi, kuru fasulye ve pilav. Birazdan biz de tadacağız.

Atatürk’ün sofralarında ülkenin geleceği konuşuluyordu. Lüks diye bir şey yoktu. Tüm hayatı böyleydi. Eğer biz, kılavuzumuzu Mustafa Kemal yaparsak hiçbir zorluk yaşamayız. Ben, onun Cumhuriyetini emanet aldım. Siz de aldınız. O vakit onun gereği ve sorumluluğunu yapmak, eskisinden daha çok boynunuzun borcudur." diyerek, sözlerini tamamladı.

Ardından sahne alan Türk Halk Müziğimizin değerli sanatçısı Necla Akben ÇYDD’yi kırmayarak kabul ettiği “Atatürk”ün sevdiği Türküler” konseri sonrası katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Her iki konuğa da plaket takdimi sonrası; kuru fasulye, pilav ve turşudan oluşan ATATURK SOFRASI ikramı yapıldı.


13.11.2019