“Adamın adam olduğu yerde, kadına her gün 8 Mart’

adamin-adam-oldugu-yerde-kadina-her-gun-8-mart Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Uluslararası Koçluk Derneği (ICF) iş birliği ile 2015’ten bu yana yürütülen Kadınlarla El Ele projesine katılan kadınlar ve ICF eğitimcileri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü birlikte kutladı.

“Adamın adam olduğu yerde, kadına her gün 8 Mart’tır.”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Uluslararası Koçluk Derneği (ICF) iş birliği ile 2015’ten bu yana yürütülen Kadınlarla El Ele projesine katılan kadınlar ve ICF eğitimcileri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü birlikte kutladı.

ÇYDD’nin 20 şubesi ve eğitimevlerinde uygulanan projeden bugüne kadar 260 kadın yararlandı. Çoğunluğu ÇYDD’nin burslu öğrencilerinin anneleri olan kadınların temsilcileri, 8 Mart buluşmasında projeyle, ÇYDD’yle, ICF’le, Türkan Saylan’la ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştı.

İletişim dilini güzelleştirmek, kendine güven, kendini ve çevresindekileri takdir etme, güçlü yanları görebilme, önyargıların farkına varma, hayatı için hayaller kurup hedef belirleme, kendini ifade etme gibi konuların konuşulduğu atölye çalışmalarına katılan kadınlar, çok çarpıcı ifadelerle yaşadıkları değişimi dile getirdi.

İzmit Çağdaş Yaşam Öğretmen Mualla Eke Eğitimevi’ndeki programa katılan Nagihan Baştürk, eğitim hakkını kullanamayan bir kadın olarak yaşadığı zorlukları anlattıktan sonra sözlerini “Adamın adam olduğu yerde kadına her gün 8 Mart’tır.” diye bitirdi.

ÇYDD Bahçeşehir şubesindeki programa katılan Songül Çimen, yolunun ÇYDD’ye düşmesinden sonra kafasına bir şeylerin dank ettiğini, “Biz de varmışız.” dediğini, insan olmak için herkesin yolunun ÇYDD’ye düşmesi gerektiğini söyledi. Hiçbir erkek çocuğun annesinden canavar doğmadığını, onların sonradan canavarlaşmasında kadınların da payının olduğunu ekleyen Songül Çimen, kendi oğlunu kızıyla eşit bir  anlayışla yetiştirdiğini, oğlunun hiçbir kadına elinin kalkmayacağını söyledi.

ÇYDD Beşiktaş Şubesinden projeye katılmış olan Resmiye Bozkurt; ÇYDD’yle 20 yıl önce “doğunun en doğusundan” Kars’tan, Ardahan’dan, Sivas’tan, Tokat’tan gelen yoksul ailelerin yaşadığı bir mahallede, çocuklarının gittiği okulda tanıştığını, ÇYDD’nin daha sonra bilinen nedenlerle böyle çalışmalar yapamamasından duyduğu üzüntüyü anlattı. Bozkurt, çocuk yaşta akraba evliliği yaptığını, annesinden öğrendiği biçimde, kendisini korumak için kaşlarını çatarak, kendisine sert kabuklar örerek yaşadığını söyledi. Üç kızının da üniversite okumasını amaçladığını dile getiren Resmiye Bozkurt, kızlarına bakarken ve her gece yatarken Türkan Saylan’ı düşündüğünü, onun için dua ettiğini, herkesi de Türkan Saylan’a dua etmeye çağırdığını belirterek konuşmasını tamamladı.

Meltem Ulu Yavuz’un yönettiği panelde Çağdaş Yaşam Ferhat Şenatalar Eğitimevi’nden Songül Yılmaz, Tekirdağ’dan Semahat Ceylan, Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi’nden Tuğba Araştıran, Kadıköy’den Necla Gökdemir, Bahar Aslan, , Beyoğlu’dan Nilüfer Erkal, Düzce’den Zehra Ak da söz alarak proje öncesi ve sonrası yaşamlarını ve değişimlerini  paylaştılar.

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr.  Aysel Çelikel,  ICF Başkanı Fatma Eser Ömeroğlu, ICF Proje Koordinatörü Nuray Akmeriç,  ÇYDD Proje Koordinatörü Gönül Çağdaş’ın da birer konuşma yaptığı etkinlikte Aysel Çelikel “Kadınların gücü eğitimdir, kadınların hakkı eğitimdir, kızlarımızı güçlü kılmak için okutalım.” dedi.

Etkinliğin devamında ICF eğitmenleri Didem Yılmaz, Şebnem Erden, Ahu Gökmen, Banu Akyüz, Zeynep Derya Levent, Beyhan Kılıçarslan, Nurşen Ergün ÇYDD ile tanışmalarını, proje içinde yer alan kadınlarla ilgili gözlemlerini ve proje sorumluları ile oluşturdukları büyük sinerjiyi aktardıktan sonra ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in elinden teşekkür belgelerini aldılar.

Etkinlik,  Müge Sözen Enünlü’nün 8 Mart, ÇYDD, ICF=Biz Kadınlar başlıklı etkileşimli çalışması ile son buldu.


12.03.2018