27. Adalet ve Demokrasi Haftası..

27-adalet-ve-demokrasi-haftasi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen 27. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Demokrasi Şehitlerimiz anıldı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen 27. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Demokrasi Şehitlerimiz anıldı.

27. Adalet ve Demokrasi Haftası
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ve ÇYDD Beşiktaş Şubesi tarafından 27. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında “Demokrasi Şehitlerimizi Anıyoruz” konulu söyleşi düzenlendi.
Söyleşi programına İsmail Küçükkaya / Gazeteci, Nilüfer Kışlalı / Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’nın Eşi
Nilüfer Kışlalı
Yarbay Ali Tatar’ın Eşi Nilüfer Tatar,
Elfin Tataroğlu / Yazar katıldı. Söyleşinin kolaylaştırıcısı ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel, programın sunucusu Nazlı Taşbaş’tı.
Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Ali Tatar ve yitirdiğimiz tüm aydınlarımız “Demokrasi Şehitlerimizi Anıyoruz” programı kapsamında anıldı.
27. Adalet ve Demokrasi Haftası, ÇYDD Beşiktaş Şubesi Başkanı Nilüfer Mataracı hoş geldiniz konuşması ve ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Ayşe Yüksel, yitirdiğimiz aydınların haberlerini nasıl öğrendiklerini ve bu cinayetlere karşı hislerini anlattı. Katledilen aydınlarımızın kaybetmediğimizi, onların fikirleriyle yaşamaya devam ettiğini söyledi. ÇYDD’nin de yargılandığı kumpas davalarının aydınlarla olan mücadelenin bir devamı olduğunu söyledi. Ancak kumpas sürecinde yaşananları ve hukuksuzlukları hiçbirimizin unutması mümkün değil dedi.

Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in açılış konuşmasından sonra solist: Emre Yeleser, piyanist: Pınar Uluğ sunduğu piyano eşliğinde Demokrasi Türküleri ile programa devam edildi.
Dinleti sonrası, kolaylaştırıcı Prof.Dr. Ayşel Yüksel’in yönetiminde “Unutmadık, Unutturmayacağız!” söyleşisi başladı. Gazeteci İsmail Küçükkaya, meslektaşı Uğur Mumcu’yu anlattı. Küçükkaya, Uğur Mumcu gazetecilikte en tepe noktadır, onun geçilebileceğine inanmıyorum. Atatürk genci doğal olarak çağdaş yaşam gönüllüsüdür. Bende bir Atatürk genci olarak yolum çağdaş yaşamla kesişiyor. Gazetecilik muhabirliktir, öğrendiğini halka aktarmaktır. Ben meslek yaşantımı Uğur Mumcu’yu örnek alarak yürütüyorum. Uğur Mumcu çok ileriyi gören bir aydındı, bunu çok okumaya borçluydu.

Nilüfer Kışlalı, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’yı anlattı. Nilüfer Kışlalı ben bugün burada Ahmet Taner Kışlalı’yı anlatıyorsam Ahmet Taner Kışlalı fikirleri ile yaşamaya devam ediyor. Ben kaybettik, katledildi kelimelerini kullanmıyorum. Ahmet Taner Kışlalı fikirleri ile yaşama devam etmektedir. Nilüfer Kışlalı ayrıca aile olarak yaşadıkları süreci anlattı.

Balyoz Kumpasında onur intiharı ile kaybettiğimiz Ali Tatar’ın eşi Nilüfer Tatar, kumpas davaları sürecinde yaşadıkları hukuksuzluğun bütün hayatlarını altüst ettiğini ama çocuğu için dik durması gerektiğini anlattı. Hukuksuz sürecin Ali Tatar’ı ölüme götürdüğünü, ancak hala hukuksuzlukların sürdüğünü ve kumpası kuranlarla tam anlamıyla mücadele edilmediğini anlattı. Nilüfer Tatar da Ali Tatar’ın kaybından sonra kendisi ve çocuğuyla yaşadıkları zorlu süreci dinleyicilerle paylaştı.
Bahriye: Aydınlanma Yolunda Bir Ömür kitabının yazarı Elfin Tataroğlu, Bahriye Üçok’un düşüncelerini, yaşamı hakkında, kitabı yazma süreçlerini ve kızı Kumru’nun yaşamı hakkında bilgi verdi. Bahriye Üçok da tüm aydınlar gibi bildiğini söylemekten çekinmedi, bunu yaparken tehdit ediliyordu ama yine de topluma doğru bildiğini aktardı.

Konuşmalardan sonra dinleti ile program son buldu.

Haber-Fotoğraf: Nasuh Bektaş


01.02.2020