23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23-nisan-ulusal-egemenlik-ve-cocuk-bayrami Ulusal Egemenliğimizin ve Meclisimizin 102. Yılı Kutlu Olsun!

“Bütün dünya bilmelidir ki artık bu devletin ve bu ulusun başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da ulusal egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da ulusun kalbi, vicdanı ve varlığıdır.”

Mustafa Kemal Atatürk

 

Bugün, Türk Ulusu ve Ulusal Mücadele Hareketi için bir dönüm noktasıdır.

Bugün, ulusal egemenliğimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 102. yılını kutladığımız 23 Nisan’dır!

İşgal altında kalmış yorgun ve ümitsiz bir ulusu, ulusal bağımsızlık düşüncesiyle yeniden ayağa kaldıran ve Türk Ulusu’nun kurtuluş mücadelesine yön veren Atatürk; 16 Mart 1920 tarihinde  İstanbul'u işgal altına alan  İtilaf Devletleri’ne karşı devletin geleceğini şekillendirecek bir karar verdi. Böylece, 19 Mart 1920’de yayımlanan genelge ile Anadolu’nun kalbi Ankara’da “olağanüstü yetkili bir Meclis’in toplanacağı” duyuruldu.

Takvimler 23 Nisan’ı gösterdiğinde, Ankara’da gerçekleşen törenle ulusal mücadelenin meşruluk kaynağı Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı ve 624 yıllık Osmanlı saltanatı sona erdirilerek egemenlik halk adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi.

“Türk Ulusu’nu tam bağımsızlığa ulaştırma” sorumluluğunu omuzlarında taşıyan meclisimiz ile birlikte 23 Nisan 1920’de Türk halkı egemenliğini ilân etti. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, umut ateşinin yandığı ve Türk Ulusunun kalbinin attığı yer; dünyada bir ulusun kurtuluş savaşını yöneten ilk meclistir. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanları, savaş şartlarında bile ortak akla, toplumsal uzlaşıya ve ulus iradesine bağlı kalmıştır. Bu yönüyle Türkiye Büyük Millet Meclisi saltanata ve düşman işgaline karşı direnişin merkezi, ulusal gücün ve cesaretin simgesidir.

Ulus iradesi ve azmiyle birlikte sürdürülen bağımsızlık mücadelesinde ülkemizi ulusal egemenliğe kavuşturan, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bu yolculukta yaptığı devrimler ile laik ve demokratik toplum düzenini sağlayan Büyük Atatürk’e bağlılığımızı ve minnetimizi yineliyoruz. Kurtuluş Savaşı’nda hak, özgürlük ve bağımsızlığımız için canları pahasına savaşan kahraman komutanlarımızı, gazilerimizi ve tüm şehitlerimizi de saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetin getirdiği; hak, özgürlük ve yenilikler olmak üzere her şeyimizi onlara borçluyuz.

Büyük Atatürk, ulusal egemenliğimizin ilan edildiği bu özel günü, 23 Nisan 1924’de bayram olarak ilan etti ve yine 23 Nisan 1929 tarihinde de bu bayramı, tüm dünya çocuklarına armağan etti. Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, dünyadaki tüm çocuklar için evrensel bir bayramı paylaşan ilk ve tek ülke oldu.

Atatürk’ün dünyada benzeri olmayan bir girişimle 23 Nisan’ı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan etmesi daha özgür, daha adil ve daha eşit bir dünyaya çocuklarla ulaşabileceğimizi bizlere gösterdi. Çocuklarımız, Cumhuriyet değerlerini koruyup yaşatacak ve ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine taşıyacak gücümüz; geleceğimizin güvencesidir.

Ulusal bağımsızlığımızı kazanmak için verdiğimiz mücadelenin üzerinden bir asır geçti… Bir asır sonra da aynı heyecan, aynı kararlılık ve aynı inançla ulusal egemenliğimize ve çağdaş Türkiye’ye olan bağlılığımızı bir kez daha haykırıyoruz!

Egemenliğin kayıtsız şartsız kendisinde olduğu Türk Ulusu, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni korumaya ve yaşatmaya devam edecektir; kimse bizi yolumuzdan geri döndüremez!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ve Tüm Şubeleri

 

 


22.04.2022