12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü.

12-haziran-dunya-cocuk-isciligiyle-mucadele-gunu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği çocukların yaşama, korunma, eğitim, sağlık ve katılım hakları başta olmak üzere tüm hakları ile çağdaş bir birey olabilmeleri için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarını sürdürecektir.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü
“Çocuk Emeği En Pahalı Emektir”

Birleşmiş Milletler 2002 yılından bu yana 12 Haziran gününü  Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan etmiştir. Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününün temel amacı; çocuk işçiliğiyle ilgili farkındalık yaratmak ve sorunun çözümü için uluslararası toplumu harekete geçirmektir.

Ülkemizin  de tarafı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi 0-18 yaşları arasındaki her bireyi çocuk olarak kabul etmektedir. Türkiye ulusal mevzuatıyla ve imzalayarak iç hukuk normu haline getirdiği uluslararası sözleşme ve belgelerle çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasını, çocukların 15 yaşından önce hiç çalıştırılmamasını, 15-17 yaşları arasında ise ağır ve tehlikeli işlerde kesinlikle çalıştırılmamasını kabul ve taahhüt etmiştir.

Çocuk emeği çocukların, insanlığın ve toplumların geleceğinin çalındığı emektir.

Çağdaş toplum, çocukların çalıştırılmadığı, çocuk haklarının eksiksiz uygulandığı toplumdur.

Çocuk emeğinin kullanılması asla kabul edilmemeli ve başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlara bildirimde bulunulmalı, süreç izlenmelidir.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği çocukların yaşama, korunma, eğitim, sağlık ve katılım hakları başta olmak üzere tüm hakları ile çağdaş bir birey olabilmeleri için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarını sürdürecektir.


12.06.2020