10.Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri.

10turkan-saylan-sanat-ve-bilim-odulleri ÇYDD, 2010 yılından bu yana her yıl, Türkan Saylan’ın ölüm yıl dönümünde, adını ve anlayışını yaşatmak için sanat ve bilim ödülleri veriyor. Ödül töreni ile birlikte fiziksel olarak aramızdan ayrılışının 11. yıl dönümünde Prof. Dr. Türkan Saylan anılıyor

10. Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri Sahiplerini Buldu.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 2010 yılından bu yana her yıl, Türkan Saylan’ın ölüm yıl dönümünde, adını ve anlayışını yaşatmak için sanat ve bilim ödülleri veriyor. Ödül töreni ile birlikte fiziksel olarak aramızdan ayrılışının 11. yıl dönümünde Prof. Dr. Türkan Saylan anılıyor.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan Koronavirüs salgını nedeniyle dijital platform üzerinden düzenlen ödül töreni ve anma programının sunuculuğu, gazeteci Duygu Demirdağ tarafından yapıldı.

Programın açış konuşması Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel tarafından yapıldı. Yüksel yaptığı konuşmada; Prof. Dr. Türkan Saylan’ın sadece fiziki olarak aramızdan ayrıldığını fikirleriyle ve eserleriyle yaşamaya devam ettiğini söyledi. Türkan Saylan aramızdan ayrıldığı günden bugüne her yerde yazılıyor, çiziliyor, konuşuluyor ve yaşatılıyor, dedi. Türkan Saylan öngörü ve düşünceleri ile bize yok göstermeye devam ediyor, dedi.

Türkan Saylan’ın Lepra hastalarıyla olan diyaloğu sadece tedavi etmenin ötesinde onların sosyal, kültürel yaşamlarının iyileştirilmesine katkı sunuyordu. Lepra hastaların çocukların okutulması ile başlayan süreç ÇYDD’nin kuruluşuna giden yolu açtı. Bugün ÇYDD 31 yaşında. Türkan Saylan’ın lepra hastalığının tedavisi için yaptığı çalışmalar bizlere yol gösterici oldu.

ÇYDD, 17 kız çocuğun okutulması ile başlayan yolculuğuna 3 il ve ilçede örgütlenerek sürdürdü, 5 bin kız çocuğuna ulaştı ve 2000’li yıllarda 91.183 kız çocuğuna burs verdik.

Ayşe Yüksel’in konuşmasından sonra, sıra ödüllerin sunulmasına  geldi. Türkan Saylan Bilim Ödülü’nü, Bilim Akademisi Başkanı Mehmet Ali Alpar tarafından açıklandı. Alpar, yaptığı konuşmada bilimsel düşüncenin önemine değindi. Özellikle salgını yaşadığımız bu dönemde bilimin ve bilimsel verilerin önemi herkese görüldü. Bilimsel verilere göre yaşam yönümüzü belirliyoruz, dedi. Bilim jürisi bu yıl ödülü Dr. Seçil Vural’a verildi.

Dr.Seçil Vural, konuşması sırasında çok mutlu olduğunu, ödül için teşekkürlerini iletti. Ödül almasına neden olan bilimsel çalışması hakkında bilgi veren Vural. kısaca hayat hikâyesini paylaştı. Seçil Vural, annesinin küçük bir köyden okuyup kendini geliştirmesinin, kendisinin bugün bilim insanı olmasında büyük katkısını olduğunu söyledi.

Türkan Saylan Sanat Ödülünü, Seçici Kurul Başkanı Turhan Günay tarafından açıklandı. Turhan Günay, sanat ödülünü öykü dalında verdiklerini söyledi. Öykünün edebiyat alanında önemli olduğunu söyledi. Seçici kurula 25 eser geldiğini, 22 eserin inceleme kriterlerine uygun olduğunu yapılan değerlendirmede öykü dalında Özgür Çırak’ın “Sıcacık Bir Ev” eserinin ödüle uygun bulundu söyledi. Sanat Ödülü Özgür Çırak’a verildi.

Özgür Çırak, ödül sonrası yaptığı konuşmasına Nazım Hikmet’in şiiriyle başladı. Özgür Çırak, Çok mutlu olduğunu söyledi. Gezi Parkı eylemlerinde yaşamını kaybedenleri anarak, güzel günlerin temennisinde bulunan yazar, ödülünü başta sağlık emekçisi ablası, eniştesine ve tüm sağlık emekçilerine ithaf ettiğini söyledi.

Ödül sonrası söz alan Prof. Dr. Ayşe Yüksel ödül alanları dinlediğimizde, ödülün ne kadar değerli insanlara verildiği görmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Seçici kurullara teşekkür ederek, kurul üyelerine Türkan Saylan fotoğrafı olan tablo takdim etti.

Ödül töreni sonrasında Türkan Saylan’ın yakın arkadaşı Gökşin Sanal, Türkan Saylan’ı anlattı. Dostluklarının 1946 yılında başladığını ve 73 yıl sürdüğünü söyledi. Türkan Saylan’ın yaşamının üniversitelerde tez konusu olması gerektiğini söyledi. Türkan Saylan’ın hedeflerine ulaşmak için engel tanımadığını vurguladı. Hedeflerine yürüyerek değil koşarak giden bir kişi olduğunu belirtti.

Ödül ve Anma Programı, Piyanist Elif Şahin ve Keman Sanatçısı Aylin Köybaşı’nın dinletisi ile sona erdi.

Programın Video Kaydı: İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 Haber: Nasuh Bektaş


18.05.2020