Kuban'a 90 yaşında ' Cumhuriyet Ödülü'

kubana-90-yasinda-cumhuriyet-odulu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin 2007 yılından beri laiklik ilkesinin benimsendiği 10 Nisan’da verdiği ‘Cumhuriyet Ödülü’nün bu yılki sahibi Prof. Dr. Doğan Kuban oldu.

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin üye, gönüllü ve gençlerinin oylarıyla belirlendiği ‘Cumhuriyet Ödülü’nün onuncusu bu yıl Prof. Dr. Doğan Kuban’a verildi. Doğan Kuban ödülünü dün Kadir Has Üniversitesi’nde yapılan bir törenle Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in elinden aldı.

Törende bir konuşma yapan ve 8 Nisan’da 90’ıncı yaşına bastığını söyleyen Kuban, “90 yaşında bir adama çağdaşlık ödülü verildiği için teşekkür ediyorum. Ama asıl çağdaşlık halkta olmalı. Türkiye’de olan her şeyi biliyorum, gördüm. Cumhuriyet bizi Türk yaptı. Bizim için Türk olmak demek çağdaş olmak demekti. Çağdaş olmak bilim ve teknolojiye sahip olmaktı. Türkiye iletişim çağı cahilliğinden kurtulmalıdır. Gençlere artık neyi savunmaları gerektiğini söyleyeceğiz? Yaşlı bir adam olarak şimdinin içeriksiz olmasından rahatsızım. 190 yıldır çağdaş dünyanın topluma eriştirilmesi tartışılıyor” dedi. Töreninin ardından ‘Yeni Anayasa, Laiklik, Başkanlık Sistemi’ konulu bir panel yapıldı.

ŞİMDİYE KADAR KİMLER ALDI

Cumhuriyet Ödülü’ne bugüne kadar sanat, siyaset, hukuk ve bilim dünyasından isimler değer görüldü. Ödül, 2007’de Muazzez İlmiye Çığ’a, 2008’de Fazıl Say’a, 2009’da Sabih Kanadoğlu’na, 2010’da Dr. Rıza Türmen’e, 2011’de Yıldız Kenter’e, 2012’de Gülriz Sururi ve Genco Erkal’a, 2013’te Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e, 2014’te Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’na, 2015’te ise Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a verilmişti.

 

 


11.04.2016