ÇYDD ÇUKUROVA VAKIFLI KÖYÜNDE

cydd-cukurova-vakifli-koyunde ÇYDD ÇUKUROVA üyeleri Samandağ-Vakıflı köyü,Harbiye,Antakya gezisinde beraber oldular

ÇYDD ÇUKUROVA üyeleri  Samandağ-Vakıflı köyü,Harbiye,Antakya gezisinde beraber oldular

Sabah İskenderun'da kısa bir moladan sonra Samandağ vakıflı köyü gezildi.Harbiye'de öğleyemeği ve serin suların arasında dolaşıldıktan sonra Antakya'da geçirilen serbest zamandan sonra gece karanlıkta evimize ulaşıldı.

Araç temininde bize yardımcı olan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'a teşekkür ederiz.

Ülkemizin en ilginç yerlerinden birisi olan Vakıflı köyünün kısa tarihçesi:

Bugünkü Vakıflı Köyü, Osmanlı Sultanı II. Mahmut (1808-1839) dönemine kadar yörenin büyük köylerinden Yoğunoluk’un bir mezrası; bu topraklar II. Mahmut tarafından Mihail adlı varlıklı bir Hıristiyan Arap’a vakfedilince bir yerleşim yeri oluyor ve “Vakıf” adını da bundan dolayı alıyor. 20. yüzyılın başlarında gerçek bir köy haline dönüşen Vakıflı bugün Samandağ’a (Süveydiye) bağlı. 1918 yılına kadar Osmanlı, 1918’den 1938’e kadar yirmi yıllık süre boyunca Fransız, 7 Eylül 1938 ile 29 Haziran 1939 tarihleri arasında da, yaklaşık on aylık bir süre de Hatay Cumhuriyeti’nin yönetiminde kalmıştır.

29 Haziran 1939’da, Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararı alan Hatay’ın değişik bölgelerinde ve Musa Dağı eteklerindeki altı ayrı köyde yaşayan Ermeni Toplumu’na--Vakıflı (Vakıf); Kapısuyu (Kebusiye); Hıdırbey;Yoğunoluk; Eriklikuyu (Hacı Habipli): Teknepınar (önce Bityas sonra Batıayaz)--Türkiye’de kalma ya da göç edebilme serbestîsi tanınmıştır. Diğer köyler yoğun göç alırken Vakıflı Köylüler’i Türkiye’de kalmışlar.


02.05.2017