TÜRKİYE'YE KÖPRÜ VAKFI'NIN HALKALARI GENİŞLİYOR

turkiyeye-kopru-vakfinin-halkalari-genisliyor Ancieta, Türkiye’den Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ODTÜ Geliştirme Vakfı, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı, Koruncuk Vakfı, Payda, TED, Nesin Vakfı ve Anaç Ev kuruluşları ile ortak eğitim bursu programları yaptıklarını bildirdi.

TÜRKİYE'YE KÖPRÜ VAKFI'NIN HALKALARI GENİŞLİYOR -ÖZEL-

Türkiye’den binlerce kilometre uzakta, Türk çocuklarının eğitim hayatına katkı sağlamak üzere çalışan ‘Türkiye’ye Köprü Vakfı’, Türkiye ile Amerika arasındaki dostluk bağlarını kuvvetlendirecek projeler üretmeye devam ediyor. Amerika’da yaşayan Türkler tarafından kurulan vakfın çalışanlarının tamamı gönüllü. Kültürel, farkındalık yaratan, sosyal sorumluluk projeleri ile Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşayan dezavantajlı çocuklara yardım eli uzatıyor. Bu gayretle meydana getirilen fonlarla, Türkiye’deki çocukların, gençlerin eğitimlerine destekler giderek artıyor. Amerika’da yetişen çocukların Türkiye ile bağlarını kuvvetlendirmek, Türkiye ile iletişimlerini arttırmak ve sorumluluk duygularını güçlendirmek için her geçen gün yeni projelere imza atan vakfın Chicago (Şikago) Temsilcisi Şule Kıvanç Ancieta ile çalışmalarını ve projelerini konuştuk.

Vakıf olarak 2016 – 2017 yıllarında Türkiye’de 549 öğrenciye eğitim bursu sağladıklarını ifade eden Ancieta, Türkiye’den Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ODTÜ Geliştirme Vakfı, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı, Koruncuk Vakfı, Payda, TED, Nesin Vakfı ve Anaç Ev kuruluşları ile ortak eğitim bursu programları yaptıklarını bildirdi. İşte, Aktüel Yaşam Dergisi olarak Bridge To Turkey (Türkiye’ye Köprü Vakfı) Chicago (Şikago) Temsilcisi Şule Kıvanç Ancieta ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

Türkiye’nin sosyo-ekonomik açıdan imkânları kısıtlı olan kesimlerine hizmet etmek amacıyla kurulan ve ABD ile Türkiye arasında yardım köprüsü oluşturan vakfın bir üyesi ve Chicago’daki temsilcisisiniz. Dilerseniz öncelikle sizi tanıyarak başlayalım; sonrasında köprü vakfının çalışmalarından söz edelim. Şule Kıvanç Ancieta kimdir?

Samsun da doğdum. Babamın işleri nedeniyle çocukluğum Türkiye’nin birkaç bölgesinde geçti. Samsun Anadolu Lisesi ve ODTÜ Fizik Bölümü mezunuyum. Gazi Üniversitesi’nde eğitim formasyon derslerini tamamlayarak Ankara’da bir süre öğretmenlik yaptım. Annem ve babamın “Eğitim en önemli hazinendir” sözleri ile büyüdüm. Öğretmenlerim anne ve babamdan sonra hayatımda en çok iz bırakan, kimliğimi ve hayattan beklentilerimi bulmamda, bilgili, yaratıcı ve özgür olma yolundaki rehberlerimdi. Çocuklara sevgimi, Fen ve Matematik dalındaki bilgimle birleştirip bu sevgiyi çocuklarla büyütmek, öğrenmeyi eğlenceli hale getirerek eğitimlerinde destek olmak için öğretmen olmaya karar verdim. Evlendikten sonra Amerika’da yaşamaya başladım. 13 yaşında bir oğlum var ve burada da öğretmenliğe Fizik, Matematik ve İspanyolca dersleri vererek devam ediyorum.

Türkiye’ye Köprü Vakfı ile nasıl tanıştınız? Nasıl dahil oldunuz?

Ankara’da öğretmenlik yaptığım dönemlerde çok sevdiğim bir öğrencimin Facebook paylaşımında, bir köy okuluna bot yardımı projesini gördüm. Vatanımızdan binlerce kilometre uzakta olsak da dezavantajlı koşullarda büyüyen çocuklarımıza yardım eli uzatabilmek, eğitimlerine, sağlıklarına destek olabilme fikri beni çok mutlu etti. “Türkiye’ye Köprü Vakfı” ile böylece tanıştım. Sosyal sorumluluk duygusu ile bir araya gelen gönüllü insanların oluşturdukları dostluk halkaları ve projelerini inceledikten sonra Chicago Dostluk Halkasını 2014 yılında başlattım.

Bugüne dek hangi projeleri gerçekleştirdiniz?

Şikago dostluk halkası olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin başında Cinema4aCause diye adlandırdığımız, farkındalık yaratan film-belgesel gösterimleri, Şikago’da yardım koşuları, Türkiye Başkonsolosluğu’nda düzenlediğimiz köy okullarındaki çocukların eğitim üzerine yaptıkları resim sergisi, Şükran günü yemeği, bahar pikniği, sonbahar yürüyüşü, Türk Sanat Müziği programı, yemekli seminer ve fotoğraf yarışmamızı sayabiliriz. Bunlar Şikago genelinde yapılan etkinliklerimiz.

Bunların dışında son iki yılda değerli dostlarımız yaş günleri için kendilerine hediye yerine yardım haritamızdan okul seçip dostlarını kitap yardımına bulunmaya davet ederek Türkiye’nin dört bir yanından 8 okul ile yaş günü mutluluklarını paylaştılar. Ayrıca vefat eden sevdiklerimizin anısına Memorial Fund “Anı Bursu” programı başlattık. Böylece sevdiklerimizin ismini Anı Bursları ile çocukların eğitimine destek olarak yasatmayı amaçladık. Şu anda 14 öğrencimiz Şikago bölgesinden Anı Bursu programı ile eğitim desteği almaktadır.

2014 yılından bugüne kadar 50 den fazla okuldaki binlerce öğrenciye bot, mont, atkı-bere-eldiven, kitap, sözlük, eğitici oyuncak, spor ayakkabısı ve içleri kırtasiye malzemesi dolu çantalar gönderdik. Çocuklarımızın mutluluk dolu fotoğraflarını görmek bizleri en çok duygulandıran, daha çok yardım gönderebilmek, daha çok çocuğumuza ulaşabilmek ve eğitimlerine destek olabilmek için bizleri heveslendiriyor.

Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı programımızda birçok arkadaşımızın destekleriyle Kırklareli, Van, Sivas, Denizli, Urfa, Şırnak ve Afyon’dan 7 okula spor ayakkabıları ve ip-top-frizbi gönderdik. Çocuklar top oynaşın, ip atlasın, koşsunlar, onlara armağan edilmiş bu bayramı doya doya yasasınlar istedik. Onların yeni ayakkabılarla fotoğrafları hepimizin içinde bayram sevincini tekrar yasattı.

Bu yıl ayrıca Amerika’da ki çocuklarımız ile Türkiye’deki çocuklar arasında bir köprü kurma programı başlattık. “Çocuklardan Çocuklara” diye adlandırdığımız programımızın ilk projesi, nazar boncuklu bileklikler yaparak, bağış toplayan çocuklarımızın Şikago’dan Urfa’ya kitap seti göndermeleri oldu. Çocukların arasındaki bu köprüleri çoğaltmak en büyük dileğimiz.

Sinema projenizden bahseder misiniz?

Sinema’nın başka hayatlara pencere açtığı, bilinmeyen, duyulmayan gerçek hikâyeleri izleyicilerle paylaşarak, yasamla ilgili bağımıza değişik bakisi açısı kattığı için toplumsal bir yara olan eğitim eşitsizliğini duyurmak için etkin bir yöntem olacağı düşüncesiyle ilk projemiz için, “Evcilik” belgeseli yönetmeni Bingöl Elmas ile iletişime geçtim. Erken yaşta evlendirilmiş ve bunun ağır sonuçlarına maruz kalmış 4 karakterin hikayesini Mart ayında “Dünya Kadınlar Günü” programı olarak Bingöl hanimin izniyle gösterimini gerçekleştirdik. Farkındalık yaratan Evcilik belgeselini Şikago’da seyretme imkân bulabildiğimiz ve böyle hassas bir konu üzerine program gerçekleştirdiğimiz için tüm konuklarımız desteklerini ve beğenilerini belirttiler. Belgesel gösteriminden elde edilen bağışlar sayesinde CYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ile 5 kız öğrenciye birer yıllık eğitim bursu sağlayarak Şikago halkası burs programına başladık.

2015 yılında film gösterimimize yapımcılığını Sami Dündar’ın yönetmenliğini Erhan Kozan’ın yaptığı, gerçek bir hayat hikayesini anlatan “Halam Geldi” filmi ile devam ettik. Çocuk yasta evlendirilen kızlar ve akraba evlilikleri konularını içeren film gösterimimizle Şikago’dan toplam 8 kız öğrenciye birer yıllık eğitime destek bursu sağladık.
Şikago’daki sinema gösterimlerine gösterilen ilgi üzerine, Türkiye’ye Köprü Vakfı olarak Amerika çapında diğer dost halkalarımızla da program geliştirmeye karar verdik. 2016 Mayı ayında, Çağıl Nurhak Aydoğdu’nun “Yârim” filmini Amerika’da toplam 12 dost halkamızda gösterimini gerçekleştirdik. 12 şehirde yapılan sinema gösterimlerinde toplam $25,000 bağış toplayarak 46 öğrenciye bir yıllık eğitime destek bursu sağladık. Böylece Cinema4aCause programımızı Amerika çapında gerçekleştirmeye başlayarak hem daha büyük bir izleyici ve yardımsever kitlesine ulaşıyor, hem de değişik bölgelerdeki vakıf üyelerimizle birlikte çalışarak yeni deneyimler kazanıyoruz. Ayrıca, çocuk evlilikleri, çocuk gelinler, kız öğrencilerin eğitimleri gibi önemli toplumsal sorunları isleyen değerli yönetmenlerimizi ve filmlerini buradaki izleyici kitleleri ile buluşturuyoruz. 
2016 yılında edindiğimiz deneyim ile 2017 yılında dostluk halkalarımızı daha da büyüterek Ümmiye Koçak tarafından yönetilen “Yün Bebek” filmini Amerika’da 16 bölgede: Indiana, Seattle, Michigan, Chicago, California, Port Land, Pittsburgh, North Carolina, San Diego, Minnesota, Dallas, Austin, Washington DC, Maryland, New York’ta gösterdik ve $45000 üstünde bağış topladık. Böylece sinema gösterimlerinden sağlanan eğitim bursu desteği verdiğimiz öğrenciler 46’dan 81’e yükseldi!

Yönetmenlere mesajınız..?

Değerli yönetmenlerimizin aylarca bazen yıllarca uğraşarak yönettikleri filmleri, bizim gibi yurdunu çok seven, orada doğup büyüyüp sahip olduğu şansını çocuklara geri vermek isteyen, ülkesinden insanından kopmamak isteyenler için büyük bir işlevi var. Biz burada filmleri seyrederken Türkiye’mize geri donuyor, orayı yaşıyor ve hissediyoruz. Yurt dışında Türk filmi gösterimi var derken yüreğimiz heyecanla çarpıyor. Türk ve Amerikalı arkadaşlarımızı kültürel, farkındalık yaratan, sosyal sorumluluk projemizle bir araya getirirken büyük mutluluk duyuyor yönetmenlerimizi ve filmlerini burada da tanıtma imkan buluyoruz. Bütün bunların yanında filmleri gösterirken Türkiye’nin sosyo-ekonomik durumuna ışık açıyor, öğrencilerimizin eğitimlerine katkıda bulunuyoruz. Bugüne kadar ki film gösterimlerde yönetmenlerimiz, BTF gönüllüleri ve bağışçılarımızla kol kola girerek birçok çocuğumuzun geleceğine destek olduk ve olmaya da devam edeceğimizi umuyoruz.

ABD’de yaşayan bir Türk olarak, oradan Türk çocuklarına; dolayısıyla ülkemizin gelişimine ve eğitimine katkı sağlayacak bir sorumluluk projesinde yer almak ne hissettiriyor?
Türkiye de yetişip, eğitim aldıktan sonra vatanımızdan uzak da olsak, vatandaşlık görevimizi gerçekleştirebildiğimiz için ben ve arkadaşlarım çok mutluyuz. Bizler burada değişik mesleklerimizi sürdürüyor ve yoğun iş temposunda çalışıyor olsak da, söz konusu vatanımız ve evlatlarımız olunca yapılacak her türlü çalışmada faal olmak istiyoruz. Hiç bir ücret beklentisi olmadan gönül vererek katılıyoruz.

Türkiye’de vakfın burs çalışmalarını destekleyen en yakın çalıştığınız kurum/kuruluş/dernek ve vakıf hangisi?
2016-2017 yılları arasında toplam 549 eğitim bursu sağlıyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ODTÜ Geliştirme Vakfı, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı, Koruncuk Vakfı, Payda, TED, Nesin Vakfı ve Anaç ev ile eğitim bursu programlarımız var.

Gerçekleşmesini hayal ettiğiniz, fark yaratmak istediğiniz projeniz nedir? 
Buradaki Türk ve Amerikalı dostlarla birlik ve dostluk içinde kültürel bağlarımızı kuvvetlendirecek projeler gerçekleştirmek ve yaratacağımız fonlarla Türkiye’mizdeki çocuklarımızın, gençlerimizin eğitimlerine desteklerimizi büyütmek arzusundayız. Ayrıca Amerika’da yetişen çocuklarımızın Türkiye ile bağlarını kuvvetlendirmek, Türkiye ile iletişimlerini arttırmak ve sorumluluk duygularını güçlendirmek için “çocuklardan çocuklara” projeler geliştirmek üzerinde çalışıyorum. İlk projemiz çocuklarımızın nazar boncukları ile bileklik yapıp, bunların satışından elde edilen gelir ile bir köy ilkokuluna kitap seti gönderme projesiydi. Çocuklarımızın binlerce kilometre uzakta bir koy okulundaki çocuklarla iletişim heyecanı ve mutluluğunu hep birlikte yaşadık.

BTF’e destek olmak isteyen kişiler ve kurumlar hangi yolları izlemeli?
Facebook’dan, internet sayfamızdan bize ulaşabilirler. Bulundukları bölgelerde dost halkası varsa onlarla iletişime geçebilirler, yoksa benim yaptığım gibi yeni bir halka kurabilirler. Yardım programlarımızdan destek olmak istedikleri projeyi seçip bağış yapabilirler, en önemlisi benim de bir katkım olsun diyerek BTF ailemize dünyanın her bir köşesinden katılabilirler, çocukların eğitimine destek olabilirler. Mesafe olarak uzak olduğumuz Türkiye’mize kalben yakınlığımızı küçüklerimize eğitim imkânı ve desteği oluşturarak gösterebiliriz.

Chicago’daki Faaliyetlerinizi nereden takip edebiliriz?
Web sayfamız www.bridgetoturkiye.org den ayrıca güncel bilgiler için facebook’dan Bridge to Turkiye – Chicago grubundan takip edebilirsiniz.

http://www.yasamaktuel.com/turkiyeye-kopru-vakfinin-halkala…


17.07.2017