Türkan Saylan Mezarı Başında Anıldı

turkan-saylan-mezari-basinda-anildi Türkan Saylan, ölümünün Altıncı Yılında Mezarının Başında Anıldı

Türkan Saylan, ölümünün Altıncı Yılında Mezarının Başında Anıldı

Türkan Saylan, Zincirlikuyu’daki mezarı basında toplanan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Merkez ve Şube Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen dernek üyeleri, Çağdaş Gençlik Birimi üyesi gençler, Kardelenler ve Türkan Saylan severler tarafından 18 Mayıs’ta anıldı.
Tören, İstanbul Milletvekili ve emekli Müftü İhsan Özkes’in konuşmasıyla başladı. Özkes, konuşmasının sonunda herkesi Türkan Saylan için Fatiha okumaya çağırdı.

 

CYDD Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Nihal Kızıl, Ayşe Yüksel; İstanbul Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Yıldız Tümerdem birer konuşma yaptılar. ÇYDD gönüllüleri Gülseren Delibaş ve Lale Erkal Türkan Saylan için yazdıkları şiirleri okudular.


ÇYDD Çağdaş Gençlik birimi kolaylaştırıcısı Cem Doğan arkadaşlarıyla birlikte Türkan Saylan için yazdıkları mektubu okudu. Mektup dinleyen herkesi çok etkiledi. Çağdaş Gençlik kolaylaştırıcı yardımcısı Fatoş Gürbostan’da Zülfü Livaneli’nin ‘’Adım Türkan, Soyadım Saylan’’ adlı şiirini kardelenlerle birlikte okudu.

ÇYDD GENÇLİK BİRİMİ KOLAYLAŞTIRICISI CEM DOĞAN’IN TÖRENDE OKUDUĞU MEKTUP:

 

Merhaba Türkan Anne,
Ben de seni görmeden seven onlarca öğrencinden biriyim. Senin gençliğini temsilen burada bu mektubu okuma onuruna eriştim. Ama bugün burada yalnız değilim. Tek başıma gelmedim Türkan Anne!
Çağdaş Gençlik olarak biz bugün burada aramızdan çok erken ayrılan ve ‘’Sıra senin değildi!’’ dediğin, gülüşü ile ışık saçan Türkel Minibaş’ız. Biz bugün burada çok yakın bir süre önce senin yanına uğurladığımız Cumhuriyet kadını Aysel Ekşi’yiz. Biz bugün, senin mirasını başı dimdik taşıyan Aysel Çelikel’iz Biz bugün, Ayşe Yüksel, Nihal Kızıl, Olcay Yezdani, Gülsün Kaya, Gül Tekalpan, Osman Karaduman, Lale Platin, Seyhan İsfendiyar ve ismini sayamadığımız daha birçok Çağdaş Yaşam dostuyuz, yoldaşıyız.

Hayır, bu gençlik buraya yalnız gelmedi Türkan Anne!
Biz bugün burada, ülkesi için gecesini gündüzüne katmış, sarı saçlarıyla, mavi gözleriyle hâlâ yolumuza ışık tutan Mustafa Kemalleriz. Namerde ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin’iz. Kalemi yüreği kadar sağlam Uğur Mumcu’yuz. Cumhuriyetin başı dik adamı Ahmet Taner Kışlalı’yız. İmkânsız nedir bilmeyen Terzi Fikri’yiz, Nazım’ın her satırında ‘’kardeşlik’’ diyen dizeleriyiz. Kuvayi Milliye ruhuyuz, Anadolu’yuz.

Hayır bu gençlik buraya yalnız gelmedi Türkan Anne!
Biz bugün burada, ülkenin en sıkıntılı zamanlarında kürsüye çıkıp bağıran Halide Edip Adıvar’ız, dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’iz, ‘’Bir tek cumhuriyet düşmanları üzebilir beni; onlara da artık aldırmıyorum. Sözlerimle saldırıyorum.’’ diyen Muazzez İlmiye Çığ’ız. Döneminin her türlü baskısı karşısında hayallerinin peşini bırakmayan ilk kadın tiyatro oyuncumuz Afife Jale’yiz. Doğruları söylemekten korkmayan, ölümü göze alan Bahriye Üçok’uz. Tomris Uyar’ız, Nermin Abadan Unat’ız, Behice Boran’ız, ‘’Ahh, kimsenin vakti yok durup ince şeyleri anlamaya!’’ diyen Gülten Akın’ın şiirleriyiz, kardelenleriz...

Ve sen,
Ve sen 74 yıllık ömrünün çok büyük bir kısmını hep başkalarının iyiliği için koşuşturmakla geçirdin.

Ve sen, bize kan bağı olmaksızın, ayrım gözetmeksizin insana dokunmayı, onu sevmeyi öğrettin.

Ve sen bize, her türlü yalana, iftiraya inat, savunduklarımızın arkasında durmayı öğrettin.

Ve sen bize, cumhuriyeti, laikliği, demokrasiyi, insan haklarını, doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle kardeş olmayı; hakça bölüşmeyi, paylaşmayı öğrettin.

Bu mezarda bir tane sen varsın Türkan Anne, bir tane Türkan Saylan var; ama bu ülkede senin fikirlerini taşıyan, senin yolundan giden artık on binlerce genç var.
Hayır Türkan Anne yalnız gelmedik.
Bugün burada biz, yüzlerce Türkan Saylan’ız
Sen huzurla uyu,
Bu ülkeyi biz kurduk, onu biz savunacağız.

 

 

 

 

 

 

 

 


18.05.2015