HABERLER
ÖZGECAN VE MEDENİ YASA

ozgecan-ve-medeni-yasa Özgecan’ı akıllara sığmayan vahşi bir biçimde bizden koparan şiddetin sorumlusu, kadın erkek eşitsizliğini meşrulaştıran siyasi iktidarın anlayışı ve açıklamalarıdır.

Türkiye geleceğini göremeyen, karanlık ve huzursuz bir ülke oldu. AKP’ye yakın duranları dahi endişelendiren bu gidişe ülkeyi yönetenlerin, siyasal partilerin, düşünen insanların akıl ve bilim merkezinde bir çözüm aramaları gerekiyor. Demokrat ve laik bir Türkiye’nin yaşaması ve gelişmesini isteyen herkesin destekleyeceği çözüm önerileri, önce siyasal iktidarın elinde.

AKP iktidarı bozulan kamu düzenini torba yasalarla hak ve özgürlükleri daha da daraltarak, hayatı zehreden basit polisiye tedbirlerle sağlamaya çalışmakta. Ülkenin her köşesinde haksızlığa uğramış grupların talepleri, adalet arayışlarını içeren eylemlere en azından kulak vermek, ellerindeki bildirileri okumalarına fırsat tanımak gerekirken göstericileri su ve gaz bombardımanı altında bırakmak, sakat bırakırcasına dayak atmak olayları tırmandırmaktan, nefret duygusu yaratmaktan başka işe yaramıyor.

Toplumu sadece kendisine oy verenlerden ibaret gören bu anlayışla iktidar olunamaz. Çağdaş demokrasilerde insan hak ve özgürlüklerine dayalı çoğulculuk ve katılımcılık esastır. Seçimlerde çoğunluğu sağlayan partinin devletin bütün temel direklerini yıkarak yerine din eksenli otoriter bir devleti yerleştirme anlayışı, 19. yüzyıl yönetim anlayışıdır.

AKP’nin din merkezli bir yönetim ve dindar bir toplum oluşturmak için kullandığı en önemli ve etkili araç, kadınlar ve kadınların yaşam ilişkileri olmuştur.

Cumhurbaşkanı’nın her fırsatta tekrarladığı ve ısrarla savunduğu açıklamalarında; kadınlara ilişkin kadın-erkek eşitsizliği, 3-5çocuk, doğum kontrolü konusu, özel yaşam, giyim biçimi, toplumdaki yeri ile ilgili görüşleri, kadınları sadece nüfusu arttırmak için var olan, ailede görev ayırımına göre yaşayan, eşitlikten ve ayrımcılık yasağından nasibini alamayan insanlar olarak gördüğü algısını yaratmaktadır. Bu tür yaklaşımlar, kadınların yaşadığı her türlü şiddet ve cana kast olaylarının artıran yaklaşımlardır. Cinsler arası eşitliği güçlendirecek ve bu yönde bir toplumsal algı yaratacak eğitim beklenirken kadınlara karşı ayırımcılık oluşturan bütün talihsiz açıklamaları reddediyoruz.

Bu ve buna benzer söylemler yaklaşık 100 yıl önce bunları aşmış olan kadınlarımız ve Türkiye için bir geriye gidiştir. Unutmayalım ki, toplumların uygarlık göstergelerinin en önemlisi kadınların o toplumdaki yasal ve olgusal konumudur. Bu konum kadın erkek eşitliğinden geçer. Kadına karşı şiddetin merkezinde de bu eşitsizlik yatmaktadır.

Büyük Atatürk, devrimleriyle kadınlarımıza eşit hak ve özgürlük tanımış ve ayırımcılığı yasaklamıştır. Devrimlerin gözbebeği ve uygarlığa açılan kapı olarak nitelendirilen Türk Medeni Kanunu, 89 yıl önce kadınlarımızı eşit bireyler olarak kabul ederek eşit haklar tanımıştır. Kadınlarımızı sahip oldukları eşit hakları korumak için Medeni Kanuna sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Yıllarca siyasal ve sayısal iktidarın siyasal amaçları için istismar ettiği başörtüsünü, Cumhuriyet’in kadınlara sağladığı hakların geri alınması için örtü olarak kullanmanıza asla izin vermeyeceğiz. Estirdiğiniz korku ve teröre rağmen bu amacınıza teslim olmayacağız, Özgecan’ı unutmayacağız!

 


16.02.2015