HABERLER
Medeni Kanun 91 Yaşında

medeni-kanun-91-yasinda Bundan 91 yıl önce, 17 Şubat 1926’da kadınla erkeği eşit kılan Medeni Kanun kabul edildi

Bundan 91 yıl önce, 17 Şubat 1926’da
kadınla erkeği eşit kılan
Medeni Kanun kabul edildi

Atatürk Devrimleri ve Cumhuriyet projesi çağımızın en başarılı çağdaşlaşma, özgürleşme ve aydınlanma projesidir. Temelleri demokrasinin ilk ışıkları kabul edilen yasalar ve uygulamalarla atılmıştır. 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun, bunların başında gelir.

Medeni Kanunun kabul edilmesiyle kişiler hukuku, aile, miras, eşya hukuku ilişkilerinde dini hukuk yerine laik hukuk kabul edilmiştir. Yasa, özellikle kadınlara tanıdığı haklar açısından toplumun aydınlık yüzü olmuştur. Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul ederek kadınların ve bunun sonucu toplumun önünü açan en önemli devrim yasasıdır.

Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır.

Tarih boyunca kültürü oluşturan politikaların ekseninde hep kadın var olmuştur. Kadınlar farklı kültürlere sahip olsalar dahi ortak özellikleri bağımlık ve ikincil konumdur. Kadınların toplumdaki yeri, yaşam biçimi, örtünmesi, kişisel ve toplumsal haklarının sınırı bu kültür ile yürütülmektedir.

Ülkemizde kadınların sosyal ve ekonomik durumu eğitim düzeyi çok farklı, çoğunlukla eğitimsizdir denebilir, 25 yaş üstü eğitim 5-6 yıldır. Egemen kültür nedeniyle kadınlar daha az eğitime, daha az ekonomik ve mali kaynağa, özerkliğe, karar alma yetkisine sahiptir. Kadınlar, düşük ücretli, kayıt dışı, sosyal güvenliksiz işlerde çalışıyor. Ev işleri de kadına bakıyor. Kadına karşı şiddetin nedeni eşitsiz güç ilişkileridir. Kadınların hak ve özgürlüğü demokratik ortamlarda gelişir. Gittikçe muhafazakârlaşan toplumlarda kadınların yaşam biçimi, bedeni üzerindeki haklar çalışma hakkı, giyimi erkekler tarafından kullanılan haklar haline gelir. Oysa dünyada yönetimler toplumsal cinsiyet eşitliğine verdikleri önem ve yaptıkları katkı ölçüsünde toplumsal gelişmede ve ekonomide başarılı oluyor. Eşitlik ekonomide verimliliği ve gelişmeyi artırır. Bu nedenle yönetimlerin kadınlara fırsat eşitliğini sağlayacak politikalar üretmesi ve bu eşitliğin önündeki engelleri kaldırması gerekir.

Cumhuriyet Devrimini bir kadın devrimi haline getiren Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Medeni Kanun’un mimarı Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’u saygıyla anıyoruz.


17.02.2017