HABERLER
Kamuoyuna Önemli Duyuru

kamuoyuna-onemli-duyuru Danıştay ve Yargıtay üyelerinin azledilmelerine ilişkin yasa tasarısı geri çekilsin!

Danıştay ve Yargıtay üyelerinin azledilmelerine ilişkin yasa tasarısı geri çekilsin!

Bütün otoriter rejimler antidemokratik uygulamaları devam ettirebilmek için iktidara bağımlı eğitim ve yargı kurmak mücadelesi verirler. Danıştay ve Yargıtay üyelerinin azledilmelerine ilişkin yasa tasarısı geri çekilsin! (Prof. Dr. Sami Selçuk’un ifadesi) olur.

 

Siyasal iktidar art arda Anayasa’ya aykırı yasa tasarılarını TBMM’den geçirme telaşı içinde. Geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığına paralel bir yapı oluşturulan Maarif Vakfı Kanunu geçti ve kanunlaştı. Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülecek. Tasarı Anayasa’ya, demokrasiye, kamu yararına aykırı bir kanun olarak AKP milletvekillerinin oy çoğunluğu ile yasalaşacak.

 

Tasarı yasalaştığında hukuk güvencesi altında olan yüksek mahkeme yargıçları (Danıştay ve Yargıtay üyeleri) başkanlar hariç olmak üzere kanun emri ile görevlerinden ayrılmak zorunda kalacaklar. Yerlerine yenileri beş gün içinde atanacak.

 

Anayasa’ya aykırı böyle bir kanun, demokrasimizin simgesi olan TBMM’den kabul oyu almamalıdır.

 

Tasarının geri çekilmesi için vatandaşlarımızın demokratik haklarını kullanarak sosyal medyada yüz binler, hatta milyonlar olarak görünmelerini, tepkilerini göstermelerini diliyoruz.

 

 

ÇYDD Genel Merkez Yönetim Kurulu


28.06.2016