Kadın Erkek El Ele, Şiddet Değil Sevgi İle Projesi

kadin-erkek-el-ele-siddet-degil-sevgi-ile-projesi Evli Kadınların yüzde 87’si Psikolojik, yüzde 36’sı Ekonomik, yüzde 32’si de Fiziksel Şiddetle Karşı Karşıya

Evli Kadınların yüzde 87’si Psikolojik, yüzde 36’sı Ekonomik, yüzde 32’si de Fiziksel Şiddetle Karşı Karşıya

ÇYDD Aydın Şubesi Başkanı Nurten Atalay, “Kadın Erkek El Ele, Şiddet Değil Sevgi İle Projesi” kapsamında yaptıkları anketlerde evli kadınların yüzde 87’sinin psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Aydın Şubesi tarafından yürütülen “Kadın Erkek El Ele, Şiddet Değil Sevgi İle Projesi” sonuç toplantısı yapıldı. Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında Sabancı Vakfı'ndan 35 bin TL hibe desteği alınarak başlatılan projenin sonuç toplantısına Efeler Belediye Başkanvekili Sümran Ünal, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan'ın eşi Gülay Özakcan, Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Eğitim İş Aydın Şubesi Başkanı Şaban Özdemir, Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Efeler Belediye Başkan Yardımcısı Sümran Ünal, Türkiye'nin bugün küresel cinsiyet eşitsizliğinde 130 ülke arasında 120'nci, kadın erkek eşitliğinde de 123'üncü sırada yer aldığını söyledi. Ünal, “Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin önemli ölçütlerinden birisi toplumda kadının yerinin nasıl olduğu, kadının statüsüdür. Bu böyledir ama ülkemizin son 10 yılını yönetmeye egemen olanların, ülkeye sundukları kutsal aile tezi, kadının sadece cinselliğini hedef almış, kadın-erkek eşitliğinin fıtratta olmadığını, kadının sadece erkeğin tamamlayıcısı olduğunu iddia etmiş ve bu anlayışı topluma yayarak kadınların daha çok tacize, tecavüze uğramalarına hatta yaşamlarını yitirmelerine neden olmuştur.” dedi.

114 KADINA ULAŞILDI

ÇYDD Aydın Şubesi Başkanı Nurten Atalay, Eylül-2014-Haziran 2015 tarihleri arasında Efeler İlçesi’ndeki Ovaeymir Mahallesi'nde uygulanan proje hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Proje çerçevesinde kadına yönelik şiddete karşı mücadele ettiklerini belirten Atalay, “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda zihniyet değişikliği ve farkındalık oluşturuldu. 10 ay süren proje çerçevesinde, alan çalışmaları, ev ve kahvehane toplantıları ile ulaşılan 15 yaş üzerindeki 114 kadın ve 93 erkek, eğitimler ile bilinçlendirildi. Eğitimlerin yanı sıra pazar yerlerinde dağıtılan bin broşür ile kahvehanelere, okullara, nikâh salonlarına, eczanelere ve bakkallara asılan 50 poster ile de bilgilendirme yapıldı. Ayrıca üç çifti, nikah törenlerinde şiddete karşı sertifikalandırdık.” dedi.

ANKET YAPILDI

Proje ile kadın ve erkeklerde 'toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik şiddet' kavramları hakkında yapılan farkındalık ve eğitim çalışmaları ile bilinçlendirme ve algı değişikliği sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Atalay, “Kadın Erkek El Ele, Şiddet Değil Sevgi İle Projesi” kapsamında Ovaeymir Mahallesi’nde yaptıkları anket sonuçlarını paylaştı. Atalay, “Projeyi uyguladığımız bölgede yaptığımız anketlerde kadınlarımızın yüzde 87,6’sının psikolojik şiddete maruz kaldığını tespit ettik. Psikolojik şiddet kişinin bedeninden çok ruh sağlığını hedef alan bir şiddet türüdür. Sürekliliği olan bir şiddettir. Kadınların devamlı bağırmak, korkutmak, küfür ve hakaret etmek, ailesiyle, arkadaşlarıyla ve komşularıyla görüştürmemek, giyim tarzı ile baskı yapmak, tehdit etmek, kıskançlık, çocuklardan uzaklaştırmak gibi eylemlerle karşı karşıya kaldıklarını belirledik. Kadınlarımız üzerindeki başta psikolojik şiddet olmak üzere tüm şiddet türlerini önlemek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Ayrıca Başkan Atalay, psikolojik şiddetin yanı sıra kentteki evli kadınların yüzde 36’sının ekonomik şiddet, yüzde 32’sinin ise fiziksel şiddete maruz kaldığını kaydetti. Konuşmaların ardından, projenin uygulanmasına katkı verenlere protokol üyeleri tarafından teşekkür belgesi verildi.


15.06.2015