HABERLER
Erdoğan Teziç

erdogan-tezic Türkiye'nin önde gelen anayasa hukukçularından, YÖK Eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bugün Ortaköy Mecidiye Camii'nden alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye'nin önde gelen anayasa hukukçularından, YÖK Eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bugün Ortaköy Mecidiye Camii'nden alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı. 81 yaşında yaşamını yitiren Prof. Dr. Teziç için bir dönem rektörlük yaptığı Galatasaray Üniversitesi'nde de tören düzenlendi.

 

Erdoğan Teziç 1936 yılında doğdu. 1955'te Galatasaray Lisesi'ni bitiren Teziç, 1959'da da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Paris Hukuk Fakültesi'nde Anayasa Hukuku ve Siyaset Bilimi üzerine doktora yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Dr. Asistan, Doçent ve Anayasa Hukuku Profesörü olarak çalıştı. 1961 Anayasası'nı hazırlayan ekipte yer aldı. Galatasaray Lisesi Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı, Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcılığı ve Rektörlüğü görevlerinde bulundu. 1993-2000 yılları arasında da TBMM Başkanlığı Hukuk Danışmanlığı'nı yürüttü. Paris Üniversitesi ile Rennes I Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi oldu.

 

8 Aralık 2003'te 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na atandı. 2004 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Türkiye Cumhuriyeti Liyâkat Nişanı ile ödüllendirildi. Eylül 2004'te de Fransa Cumhuriyeti tarafından Légion d'Honneur (Fransa Devleti Onur Lejyonu Nişanı'nın en üst derecesi olan "Commandeur" (Büyük Şövalye)) rütbesine lâyık görüldü. Fakat aldığı bu nişanı, Fransa Ulusal Meclisi'nin Ermeni Soykırımı İnkâr Yasası'nı kabul etmesinden dolayı, Fransa Büyükelçiliği aracılığıyla iade etti.

9 Aralık 2007 tarihinde YÖK Başkanlığı görevinden emekliye ayrıldı.


25.04.2017