ÇYDD'nin 16'ncı 'Eğitimevi', Torbalı'ya

cyddnin-16nci-egitimevi-torbaliya "Er Mektubu Görülmüştür" kitabından elde edilen gelirle 16. Eğitimevimizi İzmir Torbalı'da açtık.

ÇYDD'nin 16'ncı 'Eğitimevi', Torbalı'ya

ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 16'ncı 'Eğitimevi'ni İzmir'in Torbalı İlçesinde açtı. Çağdaş Yaşam Avukatı Şule Nazlıoğlu Eğitimevi açılışı, gazeteci-yazar Yılmaz Özdil ve Balyoz davası mağduru bir grup askerin katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Yılmaz Özdil, "Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ni desteklemek yurttaşlık görevidir" dedi.

Tepeköy Mahallesi, Ağalar Caddesi'ndeki Çağdaş Yaşam Avukatı Şule Nazlıoğlu Eğitimevi'nin açılışı öğrencilerin dans ve zeybek gösterileriyle renklendi. Eğitimevi'nin Yılmaz Özdil'in Kırmızı Kedi Kitapevi tarafından basılan ve Balyoz Davası mağduru Tük subaylarına destek mesajlarının yer aldığı mektupları konu alan 'Er Mektubu Görülmüştür' kitabından elde edilen gelirin bağışlanmasıyla açılan eğitimevinde, gönüllü eğitmenler, gönüllü üniversite öğrencileri tarafından ilk, ortakoul ve lise öğrencileri için eğitime destek programları düzenleneceği bildirildi.

Eğitim evinde ayrıca hem öğrenciler hem kadınlar için kültürel, sanatsal etkinlikler ve beceri geliştirme programları, yaz etkinlikleri, okuma günleri, seminer ve konferansların da gerçekleştirileceği kaydedildi. Açılışta konuşan ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel, "16. Eğitimevimiz, Torbalı'ya ve İzmir'e hayırlı olsun. Yarının bugünden daha güzel olması için acaba ne yapıyoruz? Her gün yapacağımız güzel şeyler var. Birlikte olacağız ve birbirimize saygı duyacağız. Birlikteliğimizle, Cumhuriyet sevgimizle bunu başaracağız. Dinselleştirilmeye çalışılan eğitimden, siyasetten karşı koymaktan korkmayacağız. Özgürlükler bir kere kazanıldıktan sonra ilelebet devam etmez, her nesil kendi özgürlüğünü kendi kazanmalı" dedi.

'ÇYDD'Yİ DESTEKLEMEK YURTTAŞLIK GÖREVİDİR'

Gazeteci- yazar Yılmaz Özdil de konuşmasında Torbalı'ya usta tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen'in selamını getirdiğini belirtip, "Kendisi Torbalı'nın fahri hemşehrisiymiş. Aziz Nesin'in Torbalı'daki bir ziyaretinde meşhur sözü olan 'Türkiye'nin yüzde 60'ı aptaldır" cümlesini burada kurduğunu belirtti" dedi. Özdil, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında eğitimevine adı verilen Avukat Şule Nazlıoğlu için, "Şule Nazlıoğlu bana göre bir anıt kadındır. Tek başına başlattığı mücadele ile kumpas davalarına iz çöktüren insandır. ÇYDD'nin temel vizyonu olan kızlarımıza, kardelenlerimize ömür boyu ilham vereceğini düşünüyorum. ÇYDD'yi, desteklemek yuttaşlık görevidir" dedi.

KURMAY ALBAY ÇINKI'DAN ÖZDİL'E TEŞEKKÜR

Balyoz Davası sanıklarından Hava Kurmay Albay İsmet Çınkı da açılıştaki konuşmasına cezaevlerinde oldukları dönemde kendilerini yalnız bırakmayıp, destek veren herkese teşekkür ederek, şunları söyledi:

"En çaresiz, sessiz kaldığımız dönemde bu topraklardan çıkan bir gazeteci bütün düyaya sesimizi duyurdu. Kendi silah arkadaşlarımızın bizi ziyarete gelmekten korktuğu dönemde, cezaevlerine ziyaretimize gelerek bize sahip çıkan, daha doğrusu Türkiye'ye, Atatürk'e sahip çıkan değerli Gazeteci Yılmaz Özdil'e teşekkür ediyorum. Onun sayesinde dünyanın her yerinden mektuplar aldık. Çok kısıtlı imkanlarla bir kitap derlendi. O kitap Cumhuriyet tarihinin en büyük imza kampanyasına imza attı. Bu eğitimevinin açılışına geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. ÇYDD yönetimine selam gönderiyorum. En büyük selam Türkan Saylan'a, en büyük selam Atatürk'e."

'ŞEHİTLERE BORCUMUZ VARDI'

Eğitimevine ismi verilen Avukat Şule Nazlıoğlu ise şöyle konuştu:

"Dünyanın da en önemli ordularından biri sayılan ordularımıza karşı malesef bir saldırı gerçekleşti. Bu davayla ilgilenmeye başladığımda hiç tereddüt etmedim. Aksi bir düşünceye kapılmadım. Çünkü önümüze bir görev düşmüştü ve bu görevi yapmak zorundaydık. Çünkü şehitlere ve gazilere karşı borcumuz vardı ve ödemek zorundaydık. Bu görevi sonuna kadar layıkıyla yapmak zorundaydık. Bu ülkenin ve cumhuriyetin kurtarılması için gazilerimize ve şehitlerimize borcumuz vardı. Bugünler mihenk taşıdır. Korkanlar masaların altına saklandılar. Ama bir ara bulduklarında cılız sesle, 'Biz Atatürkçüyüz' dediler. Böyle Atatürkçülük olmaz. Korkmayacaklar. Ne olur ki, en fazla ölürüz. Ama ne oldu Yargıtay tarafından verilen karar Cemaatçiler tarafından onandı. Ama yıldık mı? Yılmadık. Adalet nöbeti ile ses getirdik. Yılmaz Özdil'in desteğiyle o gün ana baba günü gibiydi. Orda duruşumu haksızlığa karşıydı. Adalet Bakanı her an hakkımda soruşturma başlatabilirdi ama hiç de önemli değildi. Yılmaz Özdil yazılarıyla hiç yalnız bırakmadı. Ama o gün gördüğüm manzara beni çok etkiledi ve kendi kendime, 'Bize bir şey olmaz ya. Biz yatarız. Haksız haksız yatarız, çıkarız meydan okuruz' dedim."

Konuşmaların ardından eğitimevinin açılış kurdelası katılımcılar tarafından hepbirlikte kesilerek, hizmete açıldı.

EĞİTİMEVİ'NDE NELER OLACAK?

Bilgisayar odasında ÇYDD'nin 'Kodlamaca' adlı bilgisayar projesi, eğitici eğitimi almış ÇYDD gönüllülerince uygulanacak. Bu proje ile öğrenciler yazılım konusunda eğlenerek öğrenecekleri bir eğitim alacak. Böylece hem analitik düşünmelerine büyük katkı verilecek hem de derslerine çalışmalarına kolaylık sağlayacak bir eğitim olanağı bulacaklar. Eğitimevinin açılışı ile yeni kayıtlar alınarak yararlananların sayısı hızla artacak. Çağdaş Yaşam Avukatı Şule Nazlıoğlu Eğitimevi'nde 50 kişilik seminer ve toplantı salonu, bilgisayar odası, eğitime destek çalışmalarının yürütüleceği derslik, kadınlarla yapılacak çalışmalar için alan, kitaplıkta bulunan çok amaçlı bir yer ile küçük bir yönetim odası bulunuyor. Eğitimevinde çocuklar ve büyükler için yüzme, tiyatro, halk oyunları, yıldans, drama, ritm, yoga, el becerileri geliştirme, derslere destek programlarıgerçekleştirilecek. Yetişkinler için kadın hakları, medeni kanun, çocuk ve gençlerle iletişim, aile içi şiddet vb. gibi güncel sorunlar konusunda da seminerler verilecek. Burs verilecek öğrencilerin seçiminde, eğitimevlerinde sosyo ekonomik durumu, aile yapısı bilinen öğrencilerden, ÇYDD burs yönergesine uyanlara öncelik verilecek.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/cyddnin-16nci-egitimevi-torbaliya-40250493


16.10.2016