HABERLER
BİR KARDELEN ÖYKÜSÜ 2

bir-kardelen-oykusu-2 150 Hanelik Bir Köyden Finlandiya’ya Bir "Kardelen" Öyküsü

Muğla'nın 150 haneli köyünden çıkarak, yaşadığı tüm zorluklara rağmen üniversite okuyup bir başarı öyküsü yaratan Meltem Karataş, kendisiyle aynı kaderi paylaşan kızlara örnek oldu. Turkcell ve ÇYDD'nin “Kardelenler Projesi” ile ilk, orta ve yüksek öğretimini tamamlayan Meltem Karataş, "Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Çallı köyünde yaşıyordum. Köyde okuyan kız yoktu. Babam ikna olmuyordu, okumamı istemiyordu. Köyümüzde taşımalı sistemle eğitim bile yapılmıyordu. Bu sırada sekiz yıllık zorunlu eğitim kanunu çıktı ve bu şekilde ilk ve orta okul eğitimini tamamladım. Turkcell'in Kardelenler Projesi ile ortaokulda tanıştım ve hayatım değişti," dedi.

 

TEK KURTULUŞ EĞİTİM

 

Ortaokulu bitirmesinin ardından babasının kendisini üç yıl liseye göndermediğini dile getiren Karataş, "Hayatım boyunca tüm tatillerde çalıştım, yapmadığım iş kalmadı. Liseye gitmediğim dönemde pamuk tarlasında, koyun ahırında ve yaz aylarında otellerde çalıştım. En umutsuz anlarımda birçok kitap okudum ve hayallerimden vazgeçmedim. Bana göre kadın okumalı. Tek kurtuluşumuz eğitim. Evlilik bir kadın için kurtuluş olamaz. Bir amacım ve hayallerim vardı. Tarlada ve ahırda çalıştığımda hayaller kuruyordum, bunları gerçekleştirmek için umudumu yitirmedim," dedi.

 

Liseyi, geç başlamasına rağmen birincilikle bitirdiğini anlatan Karataş, "Liseyi bitirdiğim yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünü kazandım. Üniversiteyi kazandıktan sonra akademisyen olmayı ve yeni kardelenler yetiştirmeyi hedefledim. 2014'te Avrupa Birliği Ana Bilimdalı'nda yüksek lisansa başladım. Turkcell bu başarılarım nedeniyle burs vermeye devam etti ve beni her zaman daha iyiyi elde etmem konusunda destekledi. Daha geniş ufuklara ulaşma adına Avrupa'ya gitmeye karar verdim ve Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi'ne başvurdum. Finlandiya beni kabul etti. AB bursuyla hem oranın kültürünü öğreneceğim hem de gönüllü olarak çalışacağım," dedi.

 

Kendisi gibi güç koşullarda eğitimlerine devam eden Kardelenlere seslenen Karataş, "Her sabah dünya yeniden kuruluyor. O günün içinde mutlaka bize sunulan bir şeyler vardır. Bunları görmeli ve küçük detaylarla mutlu olabilmelisiniz. Kardelenler umutlarını korumalı, bozmaya çalışan kişilerden uzak durmalılar," dedi.


06.04.2015