HABERLER
“Anayasa Paneli”

anayasa-paneli “Yeni Anayasa, Laiklik, Başkanlık Sistemi” alt başlıklarıyla ele alınan “Anayasa Paneli” “10. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü” verilmesinden sonra başladı.

“Yeni Anayasa, Laiklik, Başkanlık Sistemi” alt başlıklarıyla ele alınan “Anayasa Paneli” canlı yayınla anında herkese ulaştı.

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi tarafından düzenlenen panel, Prof. Dr. Doğan Kuban’a “10. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü” verilmesinden sonra başladı.

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, konuşmacılara “Milli Anayasa, evrensel değerleri bir yana bırakıp kendi milliyetçilik anlayışlarına uyan bir anayasa mıdır?” sorusunu yöneltti.

Prof. Dr. Naz Çavuşoğlu, “Yeni bir anayasaya ihtiyaç var mı? Yeni bir anayasa yapılabilir mi?” sorularının yanıtlarını ayrıntılarıyla ve örneklerle irdelediği konuşmasında özetle “Cumhurbaşkanını halk seçer.” değişikliğinin asıl amacının anayasayı barışçıl bir ortamda gerçekleştirerek “kendilerini devletleştirmek” olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sultan Uzeltürk, yapılması hedeflenen yeni anayasada laikliğin korunup korunmayacağı konusunu ele alırken “Biz laik miyiz?” sorusunu sordu. Zorunlu din dersleri ve başka pek çok örneği anımsatan Uzeltürk, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin söylediği her şeyin bir bir gerçekleştirildiğini anlattı.

Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, başkanlık sisteminin ABD’de federal yapı güçlü olduğu, senato olduğu ve bağımsız bir yargı olduğu için başarılı olduğunu anlattı. Bizdeki siyasi partiler sistemiyle hiçbir hükümet sisteminin başarılı olamayacağını belirtti.

Prof. Dr. Oktay Uygun, yargı bağımsızlığının asıl olduğunu, uygar yaşam biçimini bağımsız yargıçların kurduğunu anlatarak “Devlet, zor kullanma yetkisini hukuk sınırları içinde kullanamaz.” dedi.

Çok bilgilendirici olan konuşmaların tamamını sayfamızdaki videolardan izleyebilirsiniz.


12.04.2016