AKIL VE VİCDANIN REHBERİNDE ETİK

akil-ve-vicdanin-rehberinde-etik Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesince düzenlenen “Akıl ve Vicdanın Rehberinde Etik” konulu konferans, İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Çağatay Üstün, etik ve vicdana dayalı bir sistemin tüm dünyada hakim olması gerektiğini ve buna olan inancının devam ettiğini belirterek bugünün dünyasının anlaşılmaz derecede kötü ve karmaşık olaylarla dolu olduğunu, artık insanlığın buna dayanma gücünün kalmadığını açıkladı. Üstün’ün konuşmasından bir satırbaşı da şöyle:

"Etik ve ahlaki değerlerin anlamlarına inemiyoruz. Çünkü düşünmemeyi düşünüyoruz ve ilkel tavır ve yaklaşımlarımızı sürdürmekten yanayız. Baskı, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet halen sürüyorsa, insanlık sevgi ve saygıyı bir arada değerlendirmekten vazgeçerek bunları ikiye bölmüşse, biliniz ki bunu akıl ve vicdanın eşliğinde yapmamıştır. Akıl; düşünmek, yeni şeyler öğrenmek, yeni fikirler oluşturmak ve bunları zarar vermeyecek şekilde tasarlamak için vardır. Vicdan ise bir tür iç mahkemedir. Herkesin kendi iç mahkemesi vardır ve buna gerçekten sahip olan bunu çalıştıran bir insanın hata yapma olasılığı düşüktür. Akıl ve vicdan bir arada hareket etmek durumundadır. Ancak bize bunların ayrı şeylermiş gibi değerlendirilmesi öğretiliyor ve bir tür algı kırılması içinde olmamız isteniyor."


05.11.2014