Adalet ve Demokrasi Şehitleri Anıldı

adalet-ve-demokrasi-sehitleri-anildi “Demokrasi, onların zannettiği gibi, sandıktan çıkan çoğunluk değildir. Azınlığın da varlığını kabul eden, onu ötekileştirmeyen, haklarını koruyan bir barış kültürüdür.” (Prof. Dr. Aysel Çelikel)

ÇYDD Genel Merkezi, ÇYDD Beşiktaş, Sarıyer, Beyoğlu, Şişli, Kâğıthane ve Zekeriyaköy Şubelerinin ortaklaşa düzenlediği törende Genel Başkan Prof.Dr. Aysel Çelikel ve Gazeteci Can Ataklı konuştu.

 

Çağdaş Tiyatro Topluluğu’ndan Mehmet Koca ve Derya Talay’ın Çağdaş Anadolu’nun müziği eşliğinde “Adalet ve Demokrasi” temalı sunumuyla başlayan törende Prof.Dr. Aysel Çelikel konuşmasına, katledilen aydınlar Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Abdi İpekçi, Necip Hablemitoğlu’nu anarak başladı. Çelikel konuşmasında “demokrasi” ve “adalet” kavramlarını açarak şunları söyledi:

“Demokratik hukuk devletinde, yargı araç olarak kullanılarak insan hakları yok edilemez.
Demokratik hukuk devletinde polis- yargı işbirliğiyle, toplumun gönlünde taht kurmuş olan aydınlar, zararlı fikirleri savunuyor denilerek tutuklanamaz.
Demokratik hukuk devletinde siyasal iktidarın yolsuzlukları, bizzat iktidar tarafından kapatılamaz; örtülemez.
Demokratik hukuk devletinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan yargıya ve idareye talimat veremez.”

Gazeteci Can Ataklı da konuşmasına “24 Ocak, Türkiye’de gazeteciliğin öldüğü gündür.” sözleriyle başladı. Ataklı, sözlerini bugün gazetecilerin asıl işlevleri olan soru sorma işlevini yerine getiremediğini, ellerine verilen sorular dışında soru soramadığını belirterek sürdürdü. Ataklı, “2002’den önce gazetelerin sahipleri gazetecilerdi. 2002’den sonra, büyük sermaye gazeteleri ele geçirdi. Bu tarihten sonra “satın almak” sözü mecaz değil gerçek anlamıyla kullanılır oldu.” dedi. Ataklı, konuşmasını “Demokratlar, aydınlar, bilim, sanat, kültür insanları sayısal olarak az görünebilirler; ancak gerçek güçleri sayısal güçlerinin beş katıdır. Umudumuzu yitirmeden mücadeleye devam etmeliyiz. Umudumuzu yitirirsek her şeyimizi yitiririz.” diyerek tamamladı.

Törende Çağdaş Gençlik Birimi'nden Özcan Uzun ve Refika Çelik tarafından hazırlanan Uğur Mumcu slaytları ile Zeynep Oral, Ali Sirmen ve Orhan Bursalı ile yapılan söyleşinin videosu da gösterildi.

Anma toplantısı Çağdaş Tiyatro Topluluğu, Aysel Çelikel, Can Ataklı, salondaki gençler ve diğer katılımcıların yaşanan haksızlıklar sıralanarak “Hayır de!” sözlerini topluca tekrarlamasıyla ve coşkuyla bitti.

 

 

 

 

 

 

Fotoğraflar: Özcan Uzun


26.01.2016