ABD’den Türkiye’ye Çağdaş Eğitim Köprüsü

abdden-turkiyeye-cagdas-egitim-koprusu 2003 yılında kurulan, ‘Bridge to Türkiye Vakfı‘ (BTF)2016 -2017 öğretim yılında 544 öğrenciye burs verdi.

ABD’den Türkiye’ye Çağdaş Eğitim Köprüsü

ABD’de yaşayan Türkler, Türkiye’de çocukların daha iyi ve çağdaş eğitim alabilmesi için umut oldu.

2003 yılında kurulan, ‘Bridge to Türkiye Vakfı‘ (BTF)2016 -2017 öğretim yılında 544 öğrenciye burs verdi.

ABD ile Türkiye arasında çocuklar için bir eğitim köprüsü kurduklarını ifade eden vakıf temsilcileri çıtalarını yükseltti.

BTF, Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan yardım amaçlı ilk Türk sivil toplum kuruluşu oldu.

BTF, kurulduğundan bugüne kadar, ‘BTF4Kids’ kampanyaları ile Türkiye’ye tam 2.3 milyon dolar yardım aktardı. Bine yakın öğrenciye ise eğitim bursu sağladı.

Vakıf, 2016 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (EKOSOK) nezdinde hükümet dışı kuruluşlar (NGO) statüsü kazandı.

Tamamı gönüllülerden oluşan vakıf, eğitim seviyesini yükseltip, öğrencilere çağdaş bir eğitim sağlamaya çalışıyor. BTF, ABD’de topladığı yardımları, büyük çoğunluğunu köy okullarının oluşturduğu eğitim kurumlarına gönderiyor.

New York Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Doçent Dr. Gül Bahtiyar, yardım amaçlı vakfın öyküsünü Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

‘Amacımız çocukların mutlu yüzünü görmek’

Gül Bahtiyar

BTF’nin 2003 yılında Kuzey Carolina eyaletinde kurulduğunu belirten vakfın New York ve New Jersey Temsilcisi Bahtiyar, “Tamamen vergi ödeme yükümlülüğü kapsamı dışında yardım hizmeti amaçlayan bir vakıfız. Amerika’nın farklı eyaletlerinde yaşayan temsilcilerimiz var. Herkes gönüllü olarak çalışıyor. Herkes bir meslek sahibi ve sadece Türkiye’ye yardım etmek amacında. Öğrencilere ve çocuklara yönelik birçok çalışmamız var. Yaptığımız her şeyden elde ettiğimiz tüm fonlar yüzde yüz olarak Türkiye’ye aktarılıyor. Tamamen politikadan uzağız. Hiç siyasete girmeden tek istediğimiz şey çocukların mutlu yüzlerini görmek. Her şeyin ötesinde o çocukların ışıldayan gözlerini görmek için beraberiz ve bir araya geldik. Tamamen çağdaş eğitimin gücüne inanan çalışkan ve elini taşın altına koymuş bir insan gurubuyuz“ sözleriyle tanımlıyor vakfı.

‘Kız öğrenciler çoğunlukta’

Bahtiyar, vakfın çalışmalarını da şöyle özetliyor: “Yaptığımız çalışmalar iki yönde ilerliyor. Çocuklara, bot, mont, içleri kırtasiye malzemesiyle dolu sırt çantaları ve ilkokul ve anaokulu düzeyinde kitap setlerini köy okulu düzeyinde eğitim gören çocuklara dağıtıyoruz. Büyük bir çoğunluğunu da kız öğrencilerin oluşturduğu üniversitede okuyan kız öğrencilere,yükseköğrenimleri için eğitim bursu veriyoruz. Türkiye’de ise yüzde doksan oranında da ‘Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ ile birlikte çalışıyoruz. 2016 – 2017 döneminde 544 öğrenciye burs sağladık. Tamamen Amerika’dan Türkiye’ye oluşturduğumuz bir köprü bu. Bu bursların karşılığını Amerika’dan topladığımız yardımlardan Türkiye’ye aktardığımız fonlarla karşılıyoruz. Çok sayıda gönüllümüz var.”

‘Suriyeli mültecilerin çocuklarına yardım’

akıf, zor durumda olan Türkiye’deki tüm çocukların umudu olmak istiyor. Türk çocukların dışında Suriye’de yedi yıldır süren kanlı savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan mülteci çocuklar da unutulmamış. Bahtiyar, Türkiye’ye sığınmış savaş mağduru mülteci çocuklara da yardım ettiklerini belirterek, “Bir süre önce Suriye’den Türkiye’ye gelen mülteci çocukları için de çalışmalar başlattık. Dört ay boyunca araştırma yapıldı. Türkiye’de dört beş tane sivil toplum kuruluşu bulundu. Yardım için köprünün bu taraftaki bir ayağı belli. Biz buradayız ama orada kimlerle çalışacağımızı tespit ettik. Onların aracılığıyla savaş mağduru mülteci çocuklarının eğitim için gerekli olan malzemeleri tespit ettik. Suriyeli mültecilerin el ürünlerini eldiven bere gibi değerlendirip onlara gelir sağlayarak çocuklarının eğitilmesine katkıda bulunduk. Arapça kitaplar bastırarak eğitimlerine yardımcı olduk. Bu konuda çok ciddi yardımlar ve bağışlar aldık.”

BM bünyesinde yardım amaçlı çalışan ilk ve tek Türk STK

Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen bir sivil toplum örgütüne dönüşmelerinin öneminin altını çizen Bahtiyar, “2013 yılında vakfımızın New York’ta atılım yapıp ayağa kalkmasından sonra çok güzel insanlarla tanıştık. Birleşmiş Milletler’de de çalışan çok arkadaşımız var onların fikir ve desteğiyle 2015 yılı sonunda Birleşmiş Milletler bünyesinde sivil toplum örgütü çalışmak için başvurduk. Başvurular çok fazlaydı ama fazla bir süre beklemeden kabul edildik. 2016 yılından itibaren de Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği bir sivil toplum örgütü olarak çalışmaya başladık. Bizim için bu şekilde yeni bir sayfa açıldı. Bu şekilde daha da fazla sorumluluk yüklendik. Birleşmiş Milletlere girmiş olmamız böylelikle bize birçok imkan tanıdı“ dedi.

Birleşmiş Milletler'deki panelle de ilgili bilgi veren Bahtiyar, “Biz ‘Dünya Kadınlar Günü’ için her yıl ABD bir çok yerinde etkinlikler düzenliyoruz. New York Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selçuk Şirin’in katıldığı bir etkinlikte Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığıyla 31 çocuğa daha burs sağlayacak yardım topladık. Birleşmiş Milletler’de kadınlar günüyle ilgili bir etkinlik düzenledik. Bu yılki konumuz da ‘Kadınların Eğitim Aracılığıyla Güçlendirilmesi’. Bizim en başarılı olduğumuz en büyük alan eğitim. Güçlü Türk kadınlarını davet ettik. Türkiye’den de katılanlar olacak“ dedi.

 

 


15.03.2017