1 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü

1-ekim-dunya-kiz-cocuklari-gunu 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü –her şeye karşın- kutlu olsun!

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü –her şeye karşın- kutlu olsun!

Kadınları eğitilmiş bir toplum olmamız, toplumsal barışın sağlanması ve bütün sorunlarımızın aşılmasında bizi çok daha güçlü kılacaktır.

Eğitimde fırsat eşitsizliğini gidermek amacıyla kız çocuklarının okullaştırılmasını arttırma ve kadınların eğitimli ve meslek sahibi bireyler olmalarının desteklenmesi, 26 yıl önce kurulan derneğimizin temel amaçlarından biridir ve bu amaç, tüzüğümüzde de yer almıştır. Bu nedenle derneğimiz, kuruluşundan bugüne, başka pek çok projenin yanı sıra, yalnızca kız çocukları için 12 burs projesini yaşama geçirmiştir. 
Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları, Kardelenler, Anadolu’da Bir Kızım Var Öğretmen Olacak, Geleceğin Güvencesi Kızlarımız, Her Kızımız Bir Yıldız, Geleceğin Aydınlık Kızları, Bilgi Toplumu Kızları ve Baba Beni Okula Gönder gibi adlar taşıyan projelerle özdeşleşen derneğimiz, 62 756 kız çocuğuna tek tek dokunmuş, onların yaşamının olumlu biçimde değişmesine katkıda bulunmuştur. Bugün de 107 şubemiz, 15 bini aşkın üyemizle karınca emeği ve sabrıyla, alçakgönüllülükle 9 867 kız öğrenciye burs vermeyi sürdürmekteyiz. 
Derneğimiz, burs projelerinin yanı sıra 36 kız öğrenci yurdu yaptırmış; kız öğrencilerin giyim- kuşam, kırtasiye, kitap vb. gereksinimlerini karşılamış; karşılamayı da sürdürmektedir.
Kız çocuklarının eğitim hakkını kullanmasının toplumumuz için, geleceğimiz için ne denli yaşamsal bir sorun olduğunu topluma anlatan derneğimiz; pek çok kurum ve kuruluşun, hatta devletin bu doğrultuda projeler geliştirmesinde öncü rolü oynamıştır. 
Derneğimizin kız çocukları için ortak proje önerileri götürdüğü ve yıllarca birlikte proje yaptığı kuruluşlardan bazıları, zaman içinde, baskıyla karşılaşınca bu yaratıcı projelerin getirdiği şan ve şöhreti kendileri için kullanıp ÇYDD ile işbirliklerini dillendirmekten çekinir olmuştur. Örneğin Milliyet Gazetesi’yle birlikte yürütülen Baba Beni Okula Gönder projesinin 2007’de Birleşmiş Milletler’den “Onur Ödülü” alması sırasında ne Türkan Saylan’ın ne de ÇYDD’nin adı geçmiştir.
Aynı biçimde 2010’da ÇYDD’nin Turkcell’le yürüttüğü Kardelenler projesiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler’de düzenlenen panele projeyle hiç ilgisi olmayan kişiler katılmış; ÇYDD ve Türkan Saylan adı, yalnızca burslu öğrencimiz tarafından dile getirilmiştir.
Son olarak Aydın Doğan Vakfı’nın Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN WOMEN), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) işbirliği ile düzenlediği ve sürekli olarak, bir eğitim seferberliğinin Doğan Vakfı tarafından başlatıldığının belirtildiği Dünya Kız Çocukları Konferansı’nda ÇYDD’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in bir konuşma yapması bile çok görülmüştür. Oysa ÇYDD, Baba Beni Okula Gönder projesinin yürütülmesinin mali ve hukuki bütün sorumluluğunu 10 yıldır yüklenmiş, 10 607 kız öğrenciye burs verilmesini sağlamış ve 32 kız öğrenci yurdunun yapımını da büyük bir emek ve özveriyle gerçekleştirmiştir. 2015’te de “Baba Beni Okula Gönder” projesi kapsamında 1000 kız öğrenci ÇYDD aracılığıyla burs alacaktır.

ÇYDD, her şeye karşın dik durmayı başaran kuruluşlar ve esas olarak halkımızın bireysel desteğiyle, bir kız çocuğunu okutmanın iki aileyi eğitmek anlamına geldiğinin bilinciyle bu doğrultudaki toplumsal görevini yürütmeyi onurla sürdürecek, bugüne kadar gerçekleşmiş projelerle ilgili haklarının teslim edilmesini sağlamak için de hukuki girişimlerde bulunacaktır.
Yaşadığımız bütün olumsuzluklara karşın “Dünya Kız Çocukları Günü” kutlu olsun!


11.10.2015